mat

Tips på resmål för Mat- & Vinresor

Älskar du mat och vin, och vill kombinera denna passion med en resa? Inga problem alls. Det finns nämligen massvis med resor som riktar sig till dig som både älskar vin och mat. Här får du lite tips och råd för att ta dig igenom djungeln av erbjudanden.

[adinserter block=”1″]

Vin och Mat i Frankrike

Frankrike får ses som ett vinets land. Frankrike har nämligen näst mest vinodlingar i hela världen, och här kan du uppleva allt från det vita vinets charm till det röda vinets fyllighet. Frankrike har massor av kända vinregioner och några av dem är bland annat Alsace, Champagne, Bordeaux, Provence, Val de Loire med flera. Om du vill besöka en vingård och få ta del av vinkonsten rekommenderas du att besöka något av de mer kända vindistrikten, eftersom vinproduktionen är oerhört stor där och därför är också tillgängligheten större. Men Frankrike är inte bara känt för sitt fantastiska vin, utan också för sin fantastiska mat. Även här är Frankrike indelat i matdistrikt, om du är intresserad av musslor och ostron är det norra Frankrike du ska besöka, Normandie och Bretagne. Självklart finns det musslor, ostron och andra skaldjur även i andra delar av Frankrike men just de norra delarna av Frankrike är kända för sina musslor och ostron.

Mat och Vin i Italien

Om du mer vill rikta in dig på en matresa är Italien att rekommendera varmt, det italienska köket är nämligen helt fantastiskt. Pasta i alla dess sorter, ostar, och fantastiska charkprodukter. Oavsett vart i Italien du reser så är du garanterad en matupplevelse utöver det vanliga, och även i Italien finns det fina viner att ta del av, även om det främst är maten som kännetecknar Italien.

Mat och Vin i Spanien

Spanien har ett oerhört stort utbud av viner och god mat, vilket inte är så konstigt med tanke på att landet har mest vinodlingar i hela världen. Spanien producerar inte alls lika mycket vin som Italien och Frankrike, men det finns trots det mängder av gott vin att få tag i. Spaniens matkultur är den klassiska medelhavsmaten, med tapas, skaldjur, örter, bröd, och mycket grönsaker. Om man älskar mat, och framför allt då medelhavsmat är Spanien verkligen land som man måste resa till. Självklart skiljer sig maten lite beroende på vart i Spanien man reser, och vilken säsong det är, men man är alltid garanterad en matupplevelse.

Innan du bokar

När det gäller mat- och vinresor kan man antingen boka det hela själv och ta del av landets mat- och vinkultur. Men man kan också resa med bolag som anordnar mat- och vinresor, och det är kanske att rekommendera i detta fall, eftersom via dem kan man få besöka vingårdar, ta del av produktionen av både mat och vin med mera. Något som kan vara svårare att få ta del av om man reser på egen hand, även om det är fullt möjligt. Om du vill hitta ett bolag som anordnar mat- och vinresor är det lättaste sättet att använda sig av Internet eller besöka närmaste resebyrå.

Länktips!
Det finns speciella företag som specialiserar på mat- och vinresor, t ex BKWinevinresor, TEMA resor och Albatros Travel.

[adinserter block=”2″]