engelska serier

Resa i de engelska seriernas spår

Aidensfield, Hem till Gården, I vår Herres Hage, Morden i Midsomer, Kommisarie Morse etc. Vi är många som charmas av alla dessa mysiga engelska serier som utspelas i den vackra engelska landsbygden i pittoreska byar. Men var finns dessa vackra platser i verkligheten?

[adinserter block=”1″]

Aidensfield och I vår Herres Hage

Man får bege sig till Yorkshire för att hitta platserna där Aidensfield och I vår Herres Hage spelades in. Med hyrbil tar man sig till den historiska staden Richmond, där man kan hyra en stuga eller ta in på hotell. Det är en fantastisk plats, högt belägen med vidunderlig milsvid utsikt över vackra Yorkshire. Richmond är väl värd ett besök, med sitt slott, museum, vattenfall och vackra promenadstigar.

Richmond

Richmond ligger bara några kilometer från området där James Herriots ”I vår Herres Hage” spelades in. Platser som Langthwaite, Castle Bolton, Aysgarth och Wensley är hisnande vackra. Vattenfall och bäckar är hela tiden närvarande. Ibland rinner bäckarna över vägarna som vi åkte på. För att få den rätta känslan – se något avsnitt av serien innan ni reser till Yorkshire!

Tan Hill Inn

Ett tips är att åka västerut ca 45 minuter från Richmond till Storbritanniens högst belägna värdshus, Tan Hill Inn. Här kan man få en Theakston eller en Black Sheep tillsammans med något gott att äta. Härlig plats, där inte bara människor är välkomna, utan även hundar och får! Det går att övernatta här, och till och med att gifta sig!

Aidensfield är ett fiktivt namn och orten heter i verkligheten Goathland. Närmaste större ort är Whitby, som ligger vid östkusten.

Innan man besöker ”Aidensfield” kan man göra en avstickare till Robin Hood´s Bay. Denna ort är en otroligt charmig plats, som stupar brant ner i havet. De vackert målade husen står tätt ihop utefter den branta backen ner mot havet. Här finns trånga passager och gångar, och man kan lätt se framför sig hur smugglarna, en gång i tiden, tog sig fram i mörket.

Goathland

Det är många som besöker Goathland, men det förtar inte det hela. Det är trevligt att gå runt i byn och se polisstationen där Phil Bellamy och Alf Ventress arbetar, gå in på puben där Oscar Blaketon och Gina Ward serverar, Bernies bilverkstad etc.

Doc Martin & Morden i Midsomer

Ett annat resmål kan vara Cornwall. Där kan man besöka Port Isaac (Portwenn) där serien Doc Martin spelas in i samt Henley-on-Thames (Oxfordshire) som är inspelningsplats för Morden i Midsomer.

Länktips!
Wikipedia finns det en hel kategori med info om alla större engelska TV-serier.

[adinserter block=”2″]