Resa i de engelska seriernas spår

Aidensfield, Hem till Gården, I vår Herres Hage, Morden i Midsomer, Kommisarie Morse etc. Vi är många som charmas av alla dessa mysiga engelska serier som utspelas i den vackra engelska landsbygden i pittoreska byar. Men var finns dessa vackra platser i verkligheten?

[adinserter block=”1″]

Aidensfield och I vår Herres Hage

Man får bege sig till Yorkshire för att hitta platserna där Aidensfield och I vår Herres Hage spelades in. Med hyrbil tar man sig till den historiska staden Richmond, där man kan hyra en stuga eller ta in på hotell. Det är en fantastisk plats, högt belägen med vidunderlig milsvid utsikt över vackra Yorkshire. Richmond är väl värd ett besök, med sitt slott, museum, vattenfall och vackra promenadstigar.

Richmond

Richmond ligger bara några kilometer från området där James Herriots ”I vår Herres Hage” spelades in. Platser som Langthwaite, Castle Bolton, Aysgarth och Wensley är hisnande vackra. Vattenfall och bäckar är hela tiden närvarande. Ibland rinner bäckarna över vägarna som vi åkte på. För att få den rätta känslan – se något avsnitt av serien innan ni reser till Yorkshire!

Tan Hill Inn

Ett tips är att åka västerut ca 45 minuter från Richmond till Storbritanniens högst belägna värdshus, Tan Hill Inn. Här kan man få en Theakston eller en Black Sheep tillsammans med något gott att äta. Härlig plats, där inte bara människor är välkomna, utan även hundar och får! Det går att övernatta här, och till och med att gifta sig!

Aidensfield är ett fiktivt namn och orten heter i verkligheten Goathland. Närmaste större ort är Whitby, som ligger vid östkusten.

Innan man besöker ”Aidensfield” kan man göra en avstickare till Robin Hood´s Bay. Denna ort är en otroligt charmig plats, som stupar brant ner i havet. De vackert målade husen står tätt ihop utefter den branta backen ner mot havet. Här finns trånga passager och gångar, och man kan lätt se framför sig hur smugglarna, en gång i tiden, tog sig fram i mörket.

Goathland

Det är många som besöker Goathland, men det förtar inte det hela. Det är trevligt att gå runt i byn och se polisstationen där Phil Bellamy och Alf Ventress arbetar, gå in på puben där Oscar Blaketon och Gina Ward serverar, Bernies bilverkstad etc.

Doc Martin & Morden i Midsomer

Ett annat resmål kan vara Cornwall. Där kan man besöka Port Isaac (Portwenn) där serien Doc Martin spelas in i samt Henley-on-Thames (Oxfordshire) som är inspelningsplats för Morden i Midsomer.

Länktips!
Wikipedia finns det en hel kategori med info om alla större engelska TV-serier.

[adinserter block=”2″]

Upplev idrott live med Sportresor

Sport på tv i all ära, men ingenting går upp mot att uppleva idrotten på plats och få känna pulsen och stämningen. Det finns många sätt att komma in i arenorna och faktiskt uppleva de stora sportevenemangen på plats.

[adinserter block=”1″]

Fotbollsresor

Är du intresserad av fotboll finns det massor av länder och städer du kan besöka. Och beroende på vilken liga du intresserar dig för så skiljer sig resmålet. Är du ett stort fan av den engelska ligan, Premier League, är det självklart England du ska besöka. Om det istället är serie A du tycker bjuder på den bästa fotbollen är det Italien du ska besöka. Dina önskemål avgör helt enkelt resmålet. Det finns flera resebolag som anordnar fotbollsresor, och i dessa ingår det ofta flyg, hotell, och några nätters övernattningar samt biljetter till den match du vill se. I och med att du erbjuds några nätters övernattning hinner du även ta del av vad staden i övrigt har att erbjuda, men det gör också att du försäkrar dig mot eventuella matchändringar.

Ishockeyresor

Är det inte fotboll som intresserar dig är det kanske ishockey som är ditt stora intresse, och vad vore inte mer häftigt än att få uppleva en NHL-match i hockeyns mecca? Även här finns det möjlighet att resa via bolag och på så vis underlätta resandet, eftersom det inte kräver samma planering. Att resa med ett bolag underlättar också biljettköpandet, boendet med mera. Men självklart går det att resa på egen hand också, det kanske bara kräver lite mer planering. Många gånger blir det dock billigare när man bokar på egen hand, eftersom de flesta bolag tar ut en administrationsavgift, så bäst är att jämföra på egen hand och sen bestämma vad som passar en själv bäst.

Andra Sportresor

Det finns även mängder av andra sportresor du kan göra. Är det ett störtlopp du vill uppleva finns det möjlighet till det, kanske vill du se en formel-1 tävling, eller en friidrottstävling? Möjligheterna är många och allt går att ordna, vill du göra det enkelt för dig sök efter ett bolag som anordnar resor till idrottsevenemang, vill du istället göra det på egen hand och skapa ditt eget äventyr går det minst lika bra. Allt är upp till dig och dina drömmar.

Länktips!
Det finns massor av resebyråer som specialiserar sig på sportresor, t ex LA Travel, Gosport Travel och Nickes.

[adinserter block=”2″]

Tips på intressanta Kulturresor

Att resa är en upplevelse i sig och att samtidigt få ta del av destinationens kulturarv och kulturliv höjer upplevelsen ytterligare. Här kommer lite inspiration om olika kulturresor man kan göra.

[adinserter block=”1″]

Kulturresor till Berlin

Berlin bjuder på ett historiskt arv som är fyllt av kontraster. Här kan du ta del av olika epoker som hör historien till, bland annat Weimarrepubliken, nazistregimens diktatur, Berlinmuren. Berlin har en oerhört intressant historia, och den har kommit att påverka och forma dagens Berlin, både dess befolkning och dess kulturliv. I Berlin finns mängder av museum, tre stora operahus, men här finns också en fantastisk arkitektur att ta del av med sensationella byggnader. Om du är intresserad av att ta del av allt Berlin har att erbjuda kan du antingen göra det på egen hand genom att boka en resa och besöka det just du vill ta del av, men det finns också paket att boka via bolag som särskilt riktat in sig på kulturresor.

Kulturresor till Paris

Paris är en fantastisk stad, och får ses som konstnärernas mecka, som bjuder på ett rikt kulturliv, med allt från teatrar, museum till en arkitektur som är utöver det vanliga. Här finns också Versailles, där man kan få ta del av det forna kungariket Frankrike. I Paris finns det massor av museum, dels Centre Pompidou som är ett franskt nationalmuseum för samtida konst, dels finns Louvren där man bland annat kan ta del av Mona Lisa. I Paris finns också katedralen Notre Dame, som är en upplevelse för sig. Här finns också det nya operahuset Opéra de la Bastille. Om man är intresserad av arkitektur är det bara att strosa på Paris gator och se upp mot husen som finns, de är nämligen helt fantastiska. Och även till Paris kan du antingen resa via bolag som riktat sig in på kulturresor, eller genom att boka och ordna allt själv.

Kulturresor till New York

Staden kräver kanske ingen större beskrivning. Här finns allt, särskilt sett ur ett kulturperspektiv. Är man i New York är det ett måste att besöka Broadway, ett besök på en musikal eller på Lincoln Center hör liksom till. Men New York kryllar även av museum, bland annat finns Museum of Modern Art där alla 1900-talets mästare finns samlade. För den som är mer intresserad av indianer finns American Museum of Natural History.

Innan du bokar

Är du intresserad av att göra en kulturresa kan du som sagt kontakta bolag som riktat in sig på kulturresor, eller söka på Internet. Genom att resa en arrangerad resa kanske valfriheten minskar lite, men å andra sidan är allt redan strukturerat och ordnat och du kan bara ta del av allt som resan har att erbjuda. Om du istället vill resa på egen hand är det inte heller särskilt svårt att boka allt på egen hand och sen ta del av det kulturella arvet som din favoritstad har att erbjuda.

Länktips!
Det finns speciella resebyråer som specialiserar sig på kulturresor, t ex Svenska Kulturresor och Favoritresor.

[adinserter block=”2″]

Tips på resmål för Mat- & Vinresor

Älskar du mat och vin, och vill kombinera denna passion med en resa? Inga problem alls. Det finns nämligen massvis med resor som riktar sig till dig som både älskar vin och mat. Här får du lite tips och råd för att ta dig igenom djungeln av erbjudanden.

[adinserter block=”1″]

Vin och Mat i Frankrike

Frankrike får ses som ett vinets land. Frankrike har nämligen näst mest vinodlingar i hela världen, och här kan du uppleva allt från det vita vinets charm till det röda vinets fyllighet. Frankrike har massor av kända vinregioner och några av dem är bland annat Alsace, Champagne, Bordeaux, Provence, Val de Loire med flera. Om du vill besöka en vingård och få ta del av vinkonsten rekommenderas du att besöka något av de mer kända vindistrikten, eftersom vinproduktionen är oerhört stor där och därför är också tillgängligheten större. Men Frankrike är inte bara känt för sitt fantastiska vin, utan också för sin fantastiska mat. Även här är Frankrike indelat i matdistrikt, om du är intresserad av musslor och ostron är det norra Frankrike du ska besöka, Normandie och Bretagne. Självklart finns det musslor, ostron och andra skaldjur även i andra delar av Frankrike men just de norra delarna av Frankrike är kända för sina musslor och ostron.

Mat och Vin i Italien

Om du mer vill rikta in dig på en matresa är Italien att rekommendera varmt, det italienska köket är nämligen helt fantastiskt. Pasta i alla dess sorter, ostar, och fantastiska charkprodukter. Oavsett vart i Italien du reser så är du garanterad en matupplevelse utöver det vanliga, och även i Italien finns det fina viner att ta del av, även om det främst är maten som kännetecknar Italien.

Mat och Vin i Spanien

Spanien har ett oerhört stort utbud av viner och god mat, vilket inte är så konstigt med tanke på att landet har mest vinodlingar i hela världen. Spanien producerar inte alls lika mycket vin som Italien och Frankrike, men det finns trots det mängder av gott vin att få tag i. Spaniens matkultur är den klassiska medelhavsmaten, med tapas, skaldjur, örter, bröd, och mycket grönsaker. Om man älskar mat, och framför allt då medelhavsmat är Spanien verkligen land som man måste resa till. Självklart skiljer sig maten lite beroende på vart i Spanien man reser, och vilken säsong det är, men man är alltid garanterad en matupplevelse.

Innan du bokar

När det gäller mat- och vinresor kan man antingen boka det hela själv och ta del av landets mat- och vinkultur. Men man kan också resa med bolag som anordnar mat- och vinresor, och det är kanske att rekommendera i detta fall, eftersom via dem kan man få besöka vingårdar, ta del av produktionen av både mat och vin med mera. Något som kan vara svårare att få ta del av om man reser på egen hand, även om det är fullt möjligt. Om du vill hitta ett bolag som anordnar mat- och vinresor är det lättaste sättet att använda sig av Internet eller besöka närmaste resebyrå.

Länktips!
Det finns speciella företag som specialiserar på mat- och vinresor, t ex BKWinevinresor, TEMA resor och Albatros Travel.

[adinserter block=”2″]

Tips på spännande Safariresor

Har du alltid drömt om att få se ett lejon, en giraff eller något annat djur som du tidigare bara sett på TV eller i djurpark? Dags att låta drömmarna att gå i upplevelse. Genom att åka på safariresor kan du få ta del av massor av djur i deras närmiljö, härlig mat och fantastiska naturupplevelser.

[adinserter block=”1″]

De flesta safariresor är arrangerade av ett resebolag, men man kan givetvis ordna en resa på egen hand också. Men just när det gäller safariresor är det enklast om man reser via ett bolag, eftersom de ofta har kännedom om platsen, djuren, miljön med mera, vilket gör resan säkrare men det är också troligt att man får ut mer av resan.

Safariresor till Sydafrika

Sydafrika är ett alternativt resmål för safariresor. Där finns ett rikligt djurliv, med bland annat lejon, noshörningar, elefanter och giraffer, men här finns också valar, pingviner, hajar, och självklart mycket mer. I Sydafrika är maten fantastisk, den baserar sig på utsökta råvaror, och en stor del av maten består av skaldjur och fiskrätter från kuststäderna. Men här finns också kötträtter i världsklass. Vad gäller boende så finns det mängder av alternativ, och reser du med ett bolag tillhandahåller oftast dem boende. Det finns allt från flerstjärniga hotell, till mer spartanska alternativ som hyddor och liknande.

Safariresor till Island

Om du inte vill åka till värmen är ett annat alternativ Island. Där kan du få ta del av isbjörnar på nära håll, valar och pingviner, kanske inte lika exotiskt som att besöka Sydafrika, men minst lika häftigt. Åker man till Island är skillnaderna vad gäller mat, natur och människor inte lika stor som mellan Sverige och Sydafrika, men även Island har specialiteter som är värda att en chans. Exempelvis klassas lammköttet som serveras på Island som som ekologiskt, eftersom fåren på Island endast äter naturligt gräs utan fodertillsatser. Men även här finns det ett stort utbud av såväl skaldjur som andra fiskrätter, vilket inte är så konstigt om man ser till Islands geografiska läge.

Safariresor till Kenya

Det finns också alternativ för dig som är intresserad av att se reptiler. Om det är detta du är intresserad av rekommenderas Kenya. Där finns olika ormarter, krokodiler, bland annat Nikrokodiler. Nikrokodiler dödar människor så man måste vara väldigt försiktig, men det kommer guiden också att poängtera. Fördelen med östra delen av Afrika att det inte finns några giftiga ödlor eller grodor, vilket gör att man inte behöver oroa sig för att smådjur ska komma och attackera en. Vad gäller maten i Kenya är det främst kött, och då framför allt nötkött, get och lamm. Om man inte äter kött finns det ofta kidneybönor att få tag i, och till detta äts ofta potatis, ris, matoke – som är mosade gröna bananer eller ugali – som är en form av majsgröt. Inte allt för likt det skandinaviska köket, men mycket är gott och det är en upplevelse i sig att få testa det afrikanska köket.

Länktips!
Läs mer om olika resmål och vilka utflykter som erbjuds hos speciella reseföretag som specialiserar på safariresor, t ex Kenzan Tours, Jambo Tours och African Tours.

[adinserter block=”2″]

Skaffa husbil för camping med frihet

Husbilar säljer som aldrig förr, och majoriteten av kunderna är världsvana pensionärer. Ny utsikt varje dag och ingen campingplats som måste bokas. Det är bara att ställa sig och övernatta där det passar. För många är detta liv den ultimata friheten!

[adinserter block=”1″]

Allt som finns i en vanlig stuga finns också i en modern husbil; sköna sängar i normal storlek, kök med spis, ugn, fläkt, kyl och frys, toalett med duschkabin, TV etc. Men du slipper gräsmattor som ska klippas, rabatter som ska rensas, reparationer och underhåll.

Fördelar med husbil

 • Stor frihet. Man behöver inte boka boende.
 • Husbil räknas som personbil och kan i de flesta fall köras med B-kort.
 • Väl utnyttjade utrymmen
 • Bra planlösning
 • Bra komfort med varmvatten, separat dusch och stor kyl med frysutrymme
 • Vid resor i t ex Europa kan man utnyttja ställplatser, som är till endast för husbilar.
 • Lätt att ta med sig Cyklar
 • Mindre ekipage än husvagn.

Vad ska man tänka på vid val av husbil?

 • Det finns tre varianter av husbilar. Alkov, halvintegrerad och helintegrerad.
 • De olika varianterna är lämpade från två-sex boende.
 • Bilar över sex meter har dyrare bro-och färjeavgifter. Skall bilen användas på den kallare årstiden, är det viktigt att tänka på isolering och värmesystem.
 • Bilen ska ha bra värme, med tanke på våra somrar.
 • Långbäddar i stället för dubbelbädd. (Lättare att bädda och att man slipper kliva över varandra, när man ska kliva i och ur sängen.)
 • Gärna ett garage = större bagageutrymme. (På de flesta moderna husbilar finns numera ett stort förvaringsfack – även kallat garage – för cyklar, utemöbler eller vad som krävs för att man alltid ska känna sig hemma.)
 • Backkamera bör man köpa till. Utan kamera blir det väldigt svårt att backa, men med kamera blir det hur enkelt som helst.

Vad ska man tänka på före en långresa?

Före en långresa är det lämpligt att göra en checklista. Bra kartor och GPS är värdefulla hjälpmedel. Campingkort och förteckning över camping- och ställplatser kan fås från olika campingorganisationer. Kom också ihåg batterier och laddare till kameror och telefoner.

Inför utlandsresa: pass, körkort, euro, betalkort, ev grönt försäkringskort, försäkringskassans kort, hemförsäkring = din reseförsäkring, fordonshandlingar och internationellt campingkort.
Gör gärna kopior på handlingarna.

Hur mycket kostar det att bo på en campingplats?

Beroende på säsong och standard  kan priserna variera från 120-300 kr/dygn. Ställplatser avsedda för husbilar är i regel billigare än campingplatser, men med mera varierande standard.

Länktips!
Husbil.se hittar du företag som hyr ut husbilar.

[adinserter block=”2″]

Tips på resmål för fiskeresor

Det finns massor av fiskeresor man kan göra, både i Norden och i resterande delar av världen. Har du en passion för fiske presenteras här nedan lite inspiration på resmål runt om i världen som erbjuder riktigt bra fiske.

[adinserter block=”1″]

Fiskeresor med Laxfiske

Om du är intresserad av laxfiske och samtidigt få ta del av den Island är det till Myrarkvisl du ska resa. Här stiger laxen i älven i början på juli, även om det är i augusti som laxen kommer i större antal. Myrakvisl mynnar i den större älven Laxa, där det ofta finns rikligt med lax. Myrakvisl är en liten älv, och passar sig därför väldigt bra för enhandsfiske, eller eventuellt ett mindre tvåhandsspö, max 13 fot. Här finns det även rikligt med öring, och medelvikten på dessa är höga, omkring 2 kilo.

Fiskeresor med Havsfiske

Är du istället intresserad havsfiske är Costa Rica ett mycket bra alternativ. Landet är beläget mellan Stilla havet och Karibiska havet, vilket gör att fiskeutbudet är oerhört stort. Dock är fisket på Stillahavssidan att rekommendera, eftersom det oftast är både bättre väder och större fiskar där. Du kan bland annat fånga Blue Marlin, Snapper, Dorado och många fler. Om du vill åka till Costa Rica för att fiska rekommenderas du att göra detta genom resebolag som anordnar fiskeresor, eftersom du då får tillgång till både utrustning, båt och guider.

Fiskeresor med Kust- och Djuphavsfiske

Norge bjuder även dem på fantastiskt fiske, särskilt kust- och djuphavsfiske. Det finns möjlighet att fiska både från land och från båt. Här kan du ta upp torsk, gråsej, makrill och många andra arter. Anledningen till att det fisket är särskilt bra är för att utmed kusten finns det starka strömmar, som kan uppgå till mellan 4 och 10 knop, och här trivs fiskar oerhört bra, vilket i sin tur gör fisket bra. Är du intresserad av att resa till Norge och fiska är ett tips att söka på Internet efter olika bolag som anordnar detta, eftersom det då ingår det mesta som du kan tänkas behöva till din resa. Om du vill resa på egen hand går det självklart också bra, men det kan ta lite längre tid att få ordning på allting inför resan.

Förberedelser inför resan

Kom ihåg inför alla fiskeresor att kolla upp vilka regler som gäller för fisket i just det landet, om det krävs fiskekort, vilken typ av utrustning som kan komma att behövas, men framför allt kom ihåg att njuta och ha roligt på din fiskeresa.

Länktips!
Fiskeresor.nu hittar man fiskeresor inom Sverige eller till Norge och Skottland.

[adinserter block=”2″]

Upplev Norge med Hurtigruten

Hurtigruten är en norsk fartygslinje för gods- och passagerartrafik mellan Bergen och Kirkenes. Sträckan trafikerades för första gången 1893 och spelade länge en stor roll för det nordnorska näringslivet. I takt med utvecklingen som skett har den fått minskad betydelse, men istället växt som turistattraktion.

[adinserter block=”1″]

Var går Hurtigruten?

Hurtigruten besöker 34 anlöpshamnar, och oavsett vad klockan är lägger Hurtigruten till. Den lämnar av och hämtar upp varor, människor och bilar. Hurtigruten är oerhört levande, båten arbetar sig uppåt mot nordligaste Norge, där den sedan vänder och åker samma väg tillbaka för att möta samma hamnar återigen. Det innebär att när båten åker norrut anländer den till vissa hamnar under nattetid, när den sedan vänder för att åka söderut besöks dessa hamnar under dagtid.

Möjlighet att gå i land

En tur med Hurtigruten är en fantastisk upplevelse i sig. Dock ska du ta chansen att fylla denna underbara resa med vidare utflykter under resans gång. En möjlighet är såklart att du njuter den spektakulära kusten från relingen. Men varför inte gå i land lite då och då och ta del av olika utflykter? Du kan till exempel åka på en stadsrundtur, du kan besöka de vackra bykyrkorna eller besöka de olika museum i de norra orterna i Norge. Du kan njuta naturen och åka på vandringsturer eller cykelturer och liknande aktiviteter ute i den friska luften. Det finns något för alla, och det finns möjlighet att få guidade turer för att få ut det mesta av det hela.

Vad kan man förvänta sig?

När man ska åka Hurtigruten beror lite på vad man vill få ut av resan. Om man reser under hösten är man garanterad en fantastisk vy i form av magnifika höstfärger, och om man har tur också oerhört fina dagar. Risken finns för regn, men det finns som sagt stora chanser för riktigt fina dagar också. Om man åker mitt i vintern får man istället ta del av norrsken, något som är få förunnat men oerhört häftigt att få uppleva. Det går också att åka under sommartid, och även då bjuder Hurtigruten på vyer och miljöer utöver det vanliga.

Länktips!
Läs mer och planera resan på Hurtigrutens hemsida!

[adinserter block=”2″]

Upplev klassiska Göta Kanal

Göta Kanal är en vattenväg tvärs genom Sverige som förbinder Östersjön med Vänern och vidare genom Trollhätte kanal och Göta älv med Nordsjön. Till en början användes kanalen med i transportsyfte, men numera används Göta Kanal främst av turistfartyg och fritidsbåtar.

[adinserter block=”1″]

Göta Kanal byggdes 1810-1832 och är hela leden från Vänern till Östersjön 19 mil.

Cykla längs Göta kanal

För att få följa Göta Kanal finns det olika alternativ, och det mest självklara känns att göra det båtvägen, men det är även möjligt att göra det på cykel. Att göra det på cykel gör att du kommer nära naturen och får uppleva det bästa med kanalen från första parkett. Cyklingen sker längs den gamla dragvägen, där inga bilar finns. Om du är intresserad av att cykla längs Göta Kanal finns det olika paket att boka, och beroende på vilket paket du väljer så innehåller dessa olika.

Åka med egen båt

Ett annat alternativ är att ta din egen båt längs kanalen. För att göra detta krävs det att man förbokar sin färd, det ska göras tre dagar innan färd, och innan du bestämmer dig för att ge dig iväg se hur kanalens öppettider ser ur. Beroende på hur långt man vill åka genom kanalen så skiljer sig priset, även storleken på din båt avgör vad det kommer att kosta. Om du vill kan du även få teoretisk kunskap i slussandets konst. Du får lära dig hantera en båt i slussen, lägga tamparna rätt och genomföra en slussning, men självklart behöver du inte ha din egen båt till detta, utan Göta kanalbolag tillhandahåller båt för kursen.

Åka med Passagerarbåt

Om du istället bara vill njuta och att någon annan styr skutan så finns det även passagerarbåtar att boka. Är du intresserad av detta finns det även här massvis med paket att boka, och priserna skiljer sig beroende på om du vill färdas genom hela kanalen, vart stoppen ska göras med mera.

Det finns mängder av alternativ och förutsättningar för att uppleva Göta Kanal, ta chansen du också.

Länktips!
Läs mer och planera resan på Göta kanals hemsida!

[adinserter block=”2″]

Åka kryssning på Östersjön

Älskar du att åka båt och vill förena intresset med härlig mat, underhållning och sevärdheter är en kryssning på Östersjön något för dig. Ta med din käraste, barn eller barnbarn och bestäm själv hur länge ni vill att kryssningen ska vara.

[adinserter block=”1″]

Olika kryssningar

Om man vill åka kryssning på Östersjön finns det massor av alternativ att välja bland, det finns såväl dagsturer som turer som varar i flera dygn. Ofta stannar kryssningsfartyget till vid olika hamnar kring Östersjön, bland annat Helsingfors, Tallin, Riga, Åbo och Åland, och beroende på om det är en dagstur eller en med övernattning så skiljer sig tiden man stannar på platsen. I Helsingfors finns det massor att uppleva, och ofta finns det svensktalande guider med som kan visa staden. Men även Tallinn och Riga har massor att erbjuda. I Tallinn finns den romantiska Gamla Stan som omsluts av en ringmur, perfekt för den som vill överraska sin partner.

Mat och Underhållning

Om man istället vill spendera sin tid ombord på båten är även det en upplevelse. På de flesta kryssningar finns det bufféer som erbjuder fantastisk mat, men det går även att beställa från meny. Ombord är det ofta underhållning i form av olika band som spelar, men också andra former av uppträdanden.

När ska man åka på en kryssning?

Det beror helt på vad du vill få ut av din kryssning, men det är bra om man ser över vilket kryssningsfartyg och bolag man vill resa med, samt vad just de har att erbjuda. Ibland är det temakvällar och temaresor, så det är bra om man ser så det inte är något man verkligen inte vill uppleva. Sen har det självklart sina fördelar att åka både under vinterhalvåret, och under sommarhalvåret. Under vintern är det oerhört fint att resa över Östersjön, fantastiska vyer, men under sommaren är det betydligt skönare att gå ut på däck och uppleva resan.

Ta chansen och upplev Östersjön, det är en fantastisk möjlighet att få ta del av både Sverige, Norden och Baltikum.

Länktips!
Se vad som är aktuellt hos de olika rederierna: Viking Line, Birka och Tallink Silja Line.

[adinserter block=”2″]