Tips för att rädda ett äktenskap

Det finns många saker som kan sätta ett äktenskap i gungning. Allt från att bli föräldrar till att bli utsatta för andra nya utmaningar. Men lika många saker som kan sätta förhållandet och äktenskapet i gungning, kan sätta det i balans igen!

[adinserter block=”1″]

Agera så fort som möjligt

Om du känner att du och din partner börjar glida ifrån varandra är det viktigt att göra något åt saken, innan det hinner gå för långt. Det är oftast enklare att göra något åt eventuella problem när de precis börjat uppkomma än om man låter dem ligga och växa sig stora. Om du tror att ni glidit ifrån varandra på grund av att ni inte umgåtts tillräckligt mycket, utan kanske bara har ”setts i dörren”, så är det hetaste tipset att ni börjar göra mer saker tillsammans. Det kan vara så enkelt som att ta en promenad tillsammans då och då, eller att åka iväg över en helg och bara umgås ni två.

Prata med varandra

Om problemet beror på något ni inte uppskattar hos varandra, är det istället viktigt att ni talar om saken så fort som möjligt. Kanske känner en av er att ni inte har tillräckligt mycket tid för er själva? Eller att arbetssysslorna i hemmet är ojämnt fördelade? Genom att prata om saken kanske nu kan komma fram till en lösning och få en bra utgång på det hela. Kanske kan ni komma överens om vem som ska göra vad, eller om att söndagar är reserverat för att göra saker på egen hand. Att kommunicera är A och O i ett förhållande om man vill att det ska fungera. Det är viktigt att veta vad den andra parten tycker om saker och ting, för om ni inte vet det om varandra, hur ska ni då kunna anpassa er efter varandra?

Mer romantik

Att försöka göra vardagen lite mer romantisk är också ett sätt att rädda ett förhållande. Du måste visa din partner vad denne betyder för dig och hur mycket du tycker om honom eller henne. Om kärleken hålls vid liv är risken för att äktenskapet går under mycket mindre och chansen för att ni ska hålla ihop större. Försök komma ihåg vad det var som gjorde att ni föll för varandra!

Länktips!
Måbra.com kan du läsa om deras 4 tips om hur man håller glöden vid liv.

[adinserter block=”2″]

Skapa mer romantik i förhållandet

För att hålla kärleken vid liv är det viktigt att inte glömma bort varandra och sluta ge varandra den uppmärksamhet och omtanke som krävs för att kärleken ska leva vidare och fortsätta växa sig starkare. Ett bra sätt att hålla just kärleken vid liv är att fortsätta vara romantisk även efter den första härliga nykära tiden.

[adinserter block=”1″]

Anpassa aktiviteterna

Det finns olika sätt att visa sin kärlek på och därmed också olika sätt att vara romantisk. Alla par är olika och därmed gillar alla också olika. Det som är helt rätt för ett par kan vara helt fel för ett annat! Det är därför självklart viktigt att du anpassar dina handlingar efter vad du vet att din stora kärlek tycker om. Att ta med en som avskyr sol och bad, på en chartersemester till Turkiet är till exempel inte jättebra, även om det självklart är en god tanke. Försök att anpassa dina handlingar efter er två.

Åk på en romantisk resa

Det finns olika sätt att vara romantisk. Att överraska med något stort som en resa är självklart ett sätt. Vad säges om en weekendresa när ni är sugna på något nytt, eller varför inte bjuda på en spa weekend när din partner är trött efter att ha haft mycket på jobbet? Att överraska med den där drömresan som partnern alltid har pratat om är självklart också romantiskt. Dock behöver inte romantik innebära jättemycket pengar och höga kostnader, det finns alltid billigare alternativ också. Att åka till fjällen kan vara minst lika mysigt som att åka till Thailand. Om du ska överraska med en resa är det självklart också viktigt att se till att din partner kan ta ledigt och kan åka när du tänkt dig också.

Vardagsromantik

Stora resor och överraskningar i alla ära, de är helt klart ett bra sätt att överraska och skapa mer spänning och romantik i förhållandet. Men det finns också andra saker som är bra och enkla att göra för att hålla förhållandet levande och romantiken blommande. Att överraska med lite blommor eller choklad är oftast uppskattat, eller varför inte laga en god middag till din kära? Bara så små tjänster som att ge din partner massage när denna har ont i ryggen eller tappa upp ett bad när musklerna ömmar är ett bra sätt att visa din kärlek och vara romantisk.

I slutändan handlar romantiken i ett förhållande om att ta hand om varandra och visa sina omtanke och kärlek. Hur detta ska visas i just erat förhållande behöver givetvis inte vara som i tipsen ovan, men de kan förhoppningsvis ge inspiration om vad ni kan göra. Tänk på att något av det viktigaste är att faktiskt spendera tid tillsammans.

Länktips!
Dagens Nyheter har samlat läsarnas bästa tips om hur man skapar mer romantik i förhållandet.

[adinserter block=”2″]

Hur man träffar en ny partner

Idag finns det massor av olika sätt att träffa en ny partner. Bara för att du har hunnit fylla 50 finns det ingen anledning att ge sluta med dejting – tvärt om! Det är ju nu du vet som mest om dig själv och dina behov.

[adinserter block=”1″]

Traditionella mötesplatser

Att träffa partners går att göra på otroligt många olika sätt. Många träffar sina partners genom vänner och bekanta, men även genom jobb och andra sociala platser. På alla ställen som du kan träffa nya människor kan du också hitta och träffa nya partners. Det vill säga både på gymmet, i simhallen, i matvaruaffären och på biblioteket. Ett bra sätt att träffa nya människor på är också genom att delta i någon forma av kurs eller liknande. Då är chansen att träffa någon som är likasinnad dig väldigt stor eftersom alla som kommer dit gör det av samma anledning.

Dejtingsajter på Internet

Men du bör heller inte underskatta den nya trenden att träffa en partner online. Det allra bästa med dejtningssajter på internet är att du här har ett väldigt stort utbud och inte bara begränsas till dem som besöker samma ställen som du gör. På dejtningssajter på internet kan du själv fylla i vad du söker för kvaliteter hos en partner samt en hel del andra faktorer. Det gör att du senare kan begränsa ditt sökande till dem du faktiskt är intresserad av. Om du gillar någon är det sedan enkelt att gå vidare och kanske gå ut och äta middag eller liknande. Det fina med internet dejting är att du kan hålla kontakten med flera samtidigt och sedan bara gå vidare med dem du verkligen får upp ögonen för. I ett senare skede får du självklart bestämma dig för vem det är du vill ha, men i början kan det vara klokt att inte snö in för mycket på en och samma person.

Tips inför dejtandet

Kom ihåg att det ska vara kul att träffa en ny partner och gå ut och dejta! Om det inte känns roligt bör du kanske överväga en annan strategi, då du har större chans att träffa någon om du njuter medan du gör det. Var heller inte rädd för att träffa människor som inte är exakt som du tänkt dig, du vet nämligen aldrig när du kan bli överraskad på ett positivt sätt!

Länktips!
50plusmatch.se är en dejtingsajt som är specialiserad på personer över 50 år.

[adinserter block=”2″]

Umgås med barnbarn som är tonåring

Du ska inte sluta umgås med dina barnbarn bara för att de inte längre är små barn. Även en tonåring uppskattar och behöver kontakt med sina äldre släktingar, det vill säga er, deras mor- eller farföräldrar. Att ni inte ska ha något att göra behöver du inte oroa er för, det finns massor av aktiviteter som passar!

[adinserter block=”1″]

Aktiviteter för tonåring

Först och främst kan du höra med ditt tonåriga barnbarn vad det känner för att göra. Om det håller på med någon sport eller är väldigt intresserad av en kanske ni kan gå och kolla på en match av den sporten. Varför inte gå och titta på en match som barnet själv spelar? Det är alltid kul för ett barn när dess familj intresserar sig för vad det gör. Detsamma gäller om barnet dansar eller håller på med någon aktivitet som utmynnar i uppvisningar och föreställningar. Fråga när dessa är och be om att få komma och kolla!

Säkra kort  – Film eller Data

Om barnbarnet gillar film kan ni gå på bio eller kanske titta på den sortens film som barnbarnet gillar hemma hos någon av er. Visa att du är intresserad och vill veta mer om barnbarnet och dess intressen och var uppmuntrande till dem! Om barnbarnet gillar dataspel kan du alltid fråga om det inte kan visa hur spelet fungerar och om du inte kan få prova på.

Mat eller Fika

Känns det för komplicerat och jobbigt att dra iväg på en massa aktiviteter? I så fall kan ni faktiskt också göra något så enkelt som att gå och ta en fika. Ta med ditt barnbarn på ditt favorit fik eller varför inte be det ta med sig dig till sitt? Samtalsämnen finns det massor av, ni kan tala om såväl minnen som om familjen, eller om ditt barnbarns kompisar, skola och intressen.

Egentligen spelar det inte så jättestor roll vad ni gör, huvudsaken är att ni kommer ihåg att umgås med varandra. Tonåringar kan vara svåra på så sätt att de ofta är dåliga på att uttrycka att de uppskattar att träffa dig som är lite äldre, men ofta ger det dem väldigt mycket och är både viktigt och nyttigt för dem. Det bästa sättet att komma på en bra aktivitet är att fråga, fråga vad barnbarnet vill göra och berätta vad du har för idéer, så kommer ni säkerligen fram till en bra lösning tillsammans.

Länktips!
Tonåren kan vara lite speciella, så om ni har svårt att kommunicera med ert barnbarn, kan ni läsa på lite om tonårstiden på Dintonåring.se.

[adinserter block=”2″]

Att passa sina barnbarn

När dina barn har skaffat egna barn kommer det med stor sannolikhet komma den dag då du får uppgiften att passa barnbarnen. Det är självklart jätteroligt att få umgås med småbarn igen, men det kan givetvis också innebära en utmaning eftersom det troligen var länge sedan du var med ett litet barn senast.

[adinserter block=”1″]

Respektera föräldrarnas metoder

När du passar barnbarnen vill du givetvis att de har roligt och uppskattar att vara hos dig. Men du måste också komma ihåg att respektera deras föräldrar, alltså dina barns vilja när det gäller barnbarnen. Därför är det viktigt att ni innan passningen av barnbarnen talar igenom vad som är okej att de gör. Får de till exempel äta sötsaker även om det inte är lördag? Hur länge får de vara uppe på kvällen? Och andra saker som kan vara viktiga. Därmed är det viktigt att du vet när du ska säga nej och dessutom klarar av att göra det och sätta gränser.

Följ barnets vanliga dagstruktur

Det är viktigt att du följer barnets vanliga dagstruktur av många skäl, dels för att det är bättre för barnets uppfostran om det alltid är samma regler som gäller, men också för att det gör att barnet respekterar dig mer och inte tänker att du är någon som man kan smöra in sig hos. Det är därför viktigt att du vet när du ska säga nej, men också att du vet vad som är tillåtet att barnet gör så att du inte blir den som hindrar i onödan.

Aktiviteter

Vad ska ni då göra? Passa på att göra roliga saker när du är med ditt barnbarn! Gå till dammen och mata fåglarna, gå på utställningar anpassade för barn och annat som är roligt att göra och hitta på. Dina barn och barnets föräldrar har troligen sällan jättemycket tid över för att göra sådant och därför kan det vara kul för barnet att få komma ut lite! Men glöm inte bort att fråga vad barnbarnet faktiskt själv vill göra också, förhoppningsvis kommer ni på något kul att hitta på tillsammans.

Våga säga nej

När det gäller passning av barnbarn måste du som ovan nämnt självklart respektera föräldrarnas vilja. Men du måste också komma ihåg att de måste respektera din. Det betyder att du måste vara beredd på att kunna säga nej om det faktiskt inte passar för dig att ta hand om barnbarnen. Du ska självklart ställa upp när det passar, men inte om planera hela ditt liv efter dem då det sällan leder till harmoniska relationer.

Länktips!
Barnpassning.se kan man få tips om vad man ska tänka på när man ska någon annans barn.

[adinserter block=”2″]

Presenttips till barnbarn

Att hitta en passande present är ofta jobbigt, vare sig det är till sin väninna, sin arbetskamrat, sitt barn eller barnbarn. När det gäller barnbarnen kanske det kan kännas extra svårt på grund av åldersskillnaden. Men att hitta en bra present behöver inte alls vara svårt.

[adinserter block=”1″]

Presenter till små barn

Allra enklast är det kanske att hitta presenter till de mindre barnen, en docka är ofta uppskattad hos en tjej och bilar eller byggsatser tycker ofta pojkar om. Om du inte vill att presenten ska kännas typisk tjejig eller killig, finns det också massor av könsneutrala presenter. Att ge bort något som bidrar till barnets utveckling är ofta både nyttigt och roligt för barnen. Lera eller ett målarset hjälper utvecklingen av kreativiteten, en bok förbättrar läsningen och ett pussel kan hjälpa utvecklingen av det logiska tänkandet. En sådan present som inte är så bunden till personligheten eller könet hos barnet kan också vara en extra bra idé om du inte står ditt barnbarn så nära. Om barnet är för litet för att faktiskt vilja ha saker, om det till exempel bara är något år gammalt kan det också vara en bra idé att ge bort pengar i form av fonder, som barnet kan ta ut när det har hunnit bli myndigt.

Presenter till äldre barn

Till de lite äldre barnbarnen som hunnit passera lekstadiet där leksaker passar bra finns andra bra alternativ. Om du tycker att det är svårt att hitta en specifik sak är alltid presentkort eller pengar bra. Det positiva med presentkort är att du vet att pengarna inte bara går till godis eller något annat mindre nyttigt. Om ditt barn gillar kläder kan ett presentkort i en klädbutik vara bra, medan det lässugna barnbarnet kanske snarare ska få ett presentkort på bokaffären. Om du verkligen vill köpa en sak och inte bara ett presentkort går det alltid att satsa på saker som är bra för framtiden, till exempel fina muggar eller liknande. Vill du köpa något för nuet är förbrukningsvaror som skrivblock och annat också ett bra alternativ. Till lite äldre barn och ungdomar kan det vara klokt att undvika at köpa kläder om de inte har önskat sig något specifikt plagg, då dessa ofta är väldigt noga med vad de vill ha på sig och inte och därmed kan det vara svårt att hitta något som passar bra enligt dem själva.

Be om önskelista

Om du vill vara säker på att din present inte slår fel kan det alltid vara smart att höra med barnets föräldrar eller syskon. Dessa kan ofta hjälpa till och tipsa om vad barnet har talat om att det önskar sig. De kan också berätta för dig om det du tänkt är något som barnet till exempel redan har.

Länktips!
Coolstuff hittar man roliga och lite annorlunda presenter.

[adinserter block=”2″]

När ens barn gifter sig

När dina barn blir äldre kommer även de så småningom att stadga sig och eventuellt även att gifta sig. Ett giftermål är ofta ganska kostsamt samt kräva mycket tid och ibland kan därför du förväntas hjälpa till. Det finns självklart traditioner, men idag är det inte alls ovanligt att man löser det på andra sätt.

[adinserter block=”1″]

Bröllop förr

Förr i tiden så var det vanliga och traditionella att föräldrarna till bruden tog hand om det ekonomiska vid ett bröllop. Det beror troligen på att bruden vid den tiden ofta gifte sig när hon var mellan 18 och 20 år och därmed innan hon hade någon chans till att ha egen inkomst. Att tänka på är också att kvinnor på den tiden inte alltid jobbade överhuvudtaget, då många var hemma och tog hand om familjen. För föräldrarna i brudens familj var betalningen av giftermålet det sista ekonomiska stödet man gav sin eller sina döttrar.

Hur ser det ut nu?

Idag sker ofta bröllop senare i livet, ofta har bruden hunnit passera 20 års ålder och i många fall har både hon och hennes blivande make hunnit utbilda sig och skaffat en karriär och eget kapital. Det är inte heller helt ovanligt att de ha större inkomster än sina föräldrar efter som de till exempel kanske jobbar mer. Därför är det idag inte alls ovanligt att brudparet som ska gifta sig själva finansierar sitt eget bröllop. Men det händer också att man delar upp det i tre delar, där paret står för en del och brudens föräldrar och makens föräldrar för en varsin del.

Dock är det sällan brudpar kräver ekonomiskt stöd av sina föräldrar eftersom det idag inte längre hör till traditionen. Istället brukar man i de allra flesta fall som förälder få hjälpa till med sysslor och inte ekonomi, men det är här viktigt att ni från er sida är villiga att hjälpa till och kanske erbjuder er att göra det, då brudparet kanske inte vill besvära er även om de faktiskt behöver er hjälp. Ett bra sätt att hjälpa till är att erbjuda sig att till exempel sköta dukningen eller hjälpa till med maten och förberedelserna.

Arbetsuppgifter är vanligt

Ni som föräldrar får dock inte bara förpassa er till att gör sysslor, då ni också måste komma ihåg er roll under vigseln och å bröllopsmottagningen. Det är trots allt ert barn som gifter sig och troligen kommer mycket släkt och vänner till familjen att delta. Eftersom brudparet inte kan ta sig tid för alla gäster om bröllopet är stort är det även en roll för er att se till att gästerna är nöjda och belåtna. Det är viktigt att tala igenom vem som ska göra vad under bröllopet och vem som ska stå för vad, så att inga missförstånd sker.

Länktips!
Bröllopssidan får man tips om hur man planerar bröllop på bästa sätt.

[adinserter block=”2″]

Hålla kontakten med utflyttade barn

När dina barn flyttar hemifrån blir det inte längre lika naturligt att prata med dem dagligen och även om ni båda vill göra det så är det inte alls säkert att ni hinner med det. Därför är det viktigt att tänka igenom hur ni ska hålla kontakten om ni känner att det inte faller sig naturligt.

[adinserter block=”1″]

Telefon(tider)

Ett av de enklaste sätten är självklart genom att prata i telefon och ringa varandra. Det kan ni göra lite när som helst eller så bestämmer ni en viss eller några vissa dagar som ska vara reserverade för era telefonkonversationer. Det som är mycket skönt och enkelt med telefon är att det går att ringa när andan faller på också, om någon av er kommer på att ni måste berätta något. Dock kan det självklart vara svårt att sätta undan tid till att tala i telefon, eftersom ni troligen har olika dygnsrytmer och aktiviteter, men det är något ni får lösa er två emellan.

Internet

Om ditt barn gillar att blogga kan det också vara ett enkelt sätt att hålla kontakten med dem, då kan de uppdatera sin blogg när det passar dem och du kan läsa när det passar dig. Det blir visserligen inte samma sak som att träffas eller som att tala om saker i telefon, men det kan helt klart fungera som ett komplement. Speciellt om ditt barn bor utomlands, då det då kan bli väldigt dyrt att ringa plus att ni då troligen lever i olika tidszoner, vilket betyder att din kväll kan vara ditt barns morgon. Om ni ändå vill höra varandras röster kan skype, eller någon annan chatt med röstfunktion vara en bra idé. I sådana program kan ni dessutom ofta se varandra genom webbkamera, vilket kan vara lite roligare.

Länktips!
Ett tips är att skaffa ett Skypekonto. Då kan man ringa eller ha videosamtal gratis med sina utflyttade barn.

[adinserter block=”2″]

Skaffa nya vänner när man är 50+

Efter 50 är livet fortfarande fullt av möjligheter, om inte ännu mer fullt än innan. Det är lätt att tro att mycket av det roliga är förbi efter ungdomstiden, men det kan lika gärna vara tvärtom! När du har hunnit fylla 50 har du med stor sannolikhet en stadigare ekonomi än när du är ung, samt en massa erfarenheter.

[adinserter block=”1″]

Kurser eller Aktiviteter

Precis som för yngre finns det massor av platser och sätt att träffa nya vänner på. Ett av de enklaste och mest naturliga sätten är kanske genom olika aktiviteter. Du kan börja en ny kurs med något ämne som du intresserar dig av och där hitta nya bekantskaper med samma intressen, eller varför inte åka på någon gruppresa? Där är möjligheten att hitta vänner med samma intressen också stor! Att hitta nya vänner genom att gå på vinprovning eller någon annan liknande aktiviteter är också en idé. Självklart kan du även finna nya vänner genom dina befintliga vänner. Det gör du enkelt på bjudningar och liknande, bara du inte är rädd för att ta kontakt brukar det hela ske näst intill automatiskt.

Om du själv är öppen för nya bekantskaper och vänner är det troligen inget problem alls att hitta dem. Vill du att det ska gå enkelt och snabbt till är A och O att själv ta kontakt. Många vill ofta konversera och träffa andra nya människor, men tycker att det är jobbigt att ta kontakt. Om ni inte klickar är inte det heller någon fara, då är det bara att gå vidare och prata med någon annan istället! Och om ni klickar direkt, så varför inte föreslå en fika eller liknande om några dagar? Det är enkelt att tänka att man nog kommer ses igen och sedan kanske man inte gör det. Passa på och fråga när ni ändå ses och har god kontakt och gör sedan även tid för dina nya bekantskaper.

Träffa vänner på internet

Idag är det också väldigt enkelt att hitta nya vänner via internet, även om du här kan behöva vara på din vakt ibland och inte köpa allt rätt av. Ska du träffa någon från internet kan det till exempel vara bra att se till att det sker på en offentlig plats och inte på någon ödslig plats. Men du får absolut inte nedvärdera internet som mötesplats på grund av detta, riskerna är betydligt färre än chanserna! Saken är den att du här kanske allra enklast hittar andra människor med samma intressen som du. Både på webbsidor som är avsedda för att knyta nya kontakter, men även på vanliga forum och andra sidor. Om du till exempel gillar trädgårdsarbete eller vin, kan du hitta en vän med likadana intressen på internet på sidor med anknytning till just intressena.

Länktips!
Aktivitetssidan.se är socialt verktyg som hjälper dig att hitta nya vänner med samma intresse som du har.

[adinserter block=”2″]

 

Hur man skapar tid för vännerna

Att se till att skapa tid med vännerna är viktigt för livskvaliteten. Tid med vänner ger såväl glädje som lycka och välbefinnande. Sluta inte umgås med dina vänner bara för att du har stor familj eller mycket jobb att göra, även vännerna är nämligen en stor del i ditt liv!

[adinserter block=”1″]

Det finns många olika sätt att umgås och ni behöver självklart inte göra det efter någon speciell mall eller efter några bestämmelser. Det viktiga är att ni trivs och har trevligt. Många säger idag att de gärna skulle vilja träffa sina vänner mer men att de inte hinner. Ett bra sätt att få tid till just vänner för dig med mycket att göra och ett pressat schema är att avsätta en viss tid under en eller flera dagar i veckan till just umgänge med vänner.

Stående tid

Kanske blir din onsdagskväll och söndagseftermiddag reserverade. Du kan då antingen boka in stående träffar med någon av dina vänner, eller höra av dig från vecka till vecka. Det positiva med att ha en stående tid är att både du och dina vänner kan planera utefter denna och därmed få mer tid. Om det känns krystat att planera in en viss tid varje, kan ni givetvis planera kontinuerligt med, men då måste du vara mer beredd på att planera ofta.

Träffas i grupp

Ett bra sätt att hinna med att träffa flera vänner är att träffas i grupp. Varför inte ha en stående fika eller någon aktivitet att gå på tillsammans? Då gör det inte heller så mycket om någon inte kan varje gång, eftersom ni är flera i gruppen och alltid har någon att vara med. Passa på att prova på nya saker tillsammans, varför inte gå på till exempel en kroki kurs eller kanske starta en bokcirkel. Vad ni ska göra är givetvis upp till er, men genom att utföra aktiviteter tillsammans får ni både umgänge och nya upplevelser på samma gång.

Parträffar

Om du och din partner har gemensamma vänner kan ni självklart även göra saker i par. Att åka på allt från semester till att bara gå på bio eller en föreställning tillsammans är socialt och trevligt. Att hålla i middagar och annat är också ett sätt att umgås, eller varför inte överraska med en choklad- eller vinprovning? Utbudet med saker att göra är stort, det gäller bara att planera rätt så hinner ni med mycket tillsammans. Att ha en träff i veckan och göra något roligt då är också ett sätt att göra vardagen roligare om denna känns tråkig och trist ibland.

Länktips!
Bravardag.se finns det tips om hur man får roligt på parmiddagen.

[adinserter block=”2″]