snöskottning

Tips för Snöskottningen

Snö, snö och snö – det kommer varje år och vi måste få bort det. Det finns massvis med saker man ska och bör tänka på när det gäller snöskottning, både vad gäller säkerhet men också olika slags skyfflar, maskiner och rutavdrag.

[adinserter block=”1″]

Vad ska man använda?

Om du inte har ett så stort område att skotta, om du exempelvis bara behöver skotta fram till ingången, räcker det gott och väl med helt en vanlig snöskyffel som hjälpmedel. Om du däremot har ett lite större område att skotta, exempelvis en uppfart är det bra att ha en snösläde, som är som en större snöskyffel. Den tar bort mer snö i taget och blir därför effektivare vid större områden som ska skottas. Om du har ett extremt stort område att skotta och vill spara både tid och energi är en snöslunga att rekommendera, dessa är betydligt dyrare än en snösläde eller snöskyffel, men dock mer effektiva. Kanske kan du gå ihop med några grannar och dela på snöslungan och på så sätt också få den billigare.

Få hjälp med snöskottning

Om du vill kan du också anlita någon som skottar åt dig och betrakta det som hushållsarbete. Snöskottning som sker i nära anslutning till bostaden ger nämligen rätt till skattereduktion, du kan alltså ta snöskottningen på rut-avdraget, vilket gör att du bara betalar halva priset.

Skotta tak

Bor du i villa kan det också bli aktuellt att skotta taket, eftersom om det blir för mycket snö på taket finns det risk för att trycket blir för hårt och att taket då tar skada. Viktigt att tänka på när du skottar tak är att du är medveten om riskerna, vid dimma, blåst och kyla blir det ännu farligare och vid takskottning ska man alltid vara två stycken, och om man situationen kräver är det bra att ha säkerhetslina och sele. Man skulle kunna sammanfatta det med att det viktigaste när det gäller takskottning är att använda det sunda förnuftet.

Länktips!
Hos Arbetsmiljöverket kan du läsa om vad man ska tänka på vid snöskottning så man inte skadar sig.

[adinserter block=”2″]