Så skapar du ett Hemmabiorum

Är du också en som drömmer om att ha en egen bio hemma? Det är ingen omöjlighet längre! Inga köer och popcorn hemma – med dagens teknikutveckling finns tusen möjligheter att skapa ett eget hemmabiorum som inte heller behöver vara dyra!

[adinserter block=”1″]

Förberedelser

Innan du börjar inreda och skapa ditt egna hemmabiorum bör du fundera över hur du vill att ditt biorummet ska se ut. Vill du ha det mörkt precis som det är på bio eller vill du ha det ljust fast med samma tekniska möjligheter som på en bio? När du inreder ska du känna dig bekväm med det du gör, och göra det som känns rätt för dig, eftersom ett biorum som du inte trivs i kommer inte ge dig någon biostämning alls. Välj sedan möbler med omsorg och kom ihåg att de ska vara sköna och bekväma, du ska verkligen kunna slappna av och njuta i ditt biorum.

TV eller Projektor

När du bestämt dig för hur du inredningsmässigt vill ha ditt biorum är det dags för att välja vilket ljud och bild du vill att ditt biorum ska ha. Först och främst bör du ta ställning till om du vill ha en TV eller en projektor. För maximal biokänsla är projektor att rekommendera, men det förutsätter att du kan stänga ute ljus som tränger in från fönster, eftersom bilden då blir som bäst. Om du istället vill ha en TV bör du tänka på att välja rätt TV utifrån vilket rum den ska stå i. Kom ihåg att inte ha en för liten TV, för att ge ditt biorum en ärlig chans bör du som minst ha en 42 tums TV, eftersom dina filmer annars inte kommer att då den upplösning som är möjlig.

Ljud

Något som är minst lika viktigt som en bra bild är ljudet. Surroundljud handlar om en utökad rumskänsla, det känns som att du är i filmen. För att hitta det rätta ljudet är det lättast att köpa en hemmabioanläggning, dessa säljs på alla elektronikaffärer och för att få veta vilket som passar dig och dina behov bäst pratar du med någon som arbetar med detta. Dem kan visa dig olika alternativ och förklara fördelarna med dessa, du kan även få ta hem, pröva och uppleva känslan. Är du inte nöjd finns alltid möjligheten att lämna tillbaka.

Så ta chansen och skapa ditt eget biorum, en sann investering för dig som älskar film.

Länktips!
Hos Akustikmiljö.se finns det en utförlig guide om hur du fixar det perfekta ljudet i hemmabiorummet.

[adinserter block=”2″]

Tips för Snöskottningen

Snö, snö och snö – det kommer varje år och vi måste få bort det. Det finns massvis med saker man ska och bör tänka på när det gäller snöskottning, både vad gäller säkerhet men också olika slags skyfflar, maskiner och rutavdrag.

[adinserter block=”1″]

Vad ska man använda?

Om du inte har ett så stort område att skotta, om du exempelvis bara behöver skotta fram till ingången, räcker det gott och väl med helt en vanlig snöskyffel som hjälpmedel. Om du däremot har ett lite större område att skotta, exempelvis en uppfart är det bra att ha en snösläde, som är som en större snöskyffel. Den tar bort mer snö i taget och blir därför effektivare vid större områden som ska skottas. Om du har ett extremt stort område att skotta och vill spara både tid och energi är en snöslunga att rekommendera, dessa är betydligt dyrare än en snösläde eller snöskyffel, men dock mer effektiva. Kanske kan du gå ihop med några grannar och dela på snöslungan och på så sätt också få den billigare.

Få hjälp med snöskottning

Om du vill kan du också anlita någon som skottar åt dig och betrakta det som hushållsarbete. Snöskottning som sker i nära anslutning till bostaden ger nämligen rätt till skattereduktion, du kan alltså ta snöskottningen på rut-avdraget, vilket gör att du bara betalar halva priset.

Skotta tak

Bor du i villa kan det också bli aktuellt att skotta taket, eftersom om det blir för mycket snö på taket finns det risk för att trycket blir för hårt och att taket då tar skada. Viktigt att tänka på när du skottar tak är att du är medveten om riskerna, vid dimma, blåst och kyla blir det ännu farligare och vid takskottning ska man alltid vara två stycken, och om man situationen kräver är det bra att ha säkerhetslina och sele. Man skulle kunna sammanfatta det med att det viktigaste när det gäller takskottning är att använda det sunda förnuftet.

Länktips!
Hos Arbetsmiljöverket kan du läsa om vad man ska tänka på vid snöskottning så man inte skadar sig.

[adinserter block=”2″]

Att skaffa ett Landställe

När våren närmar sig, solen skiner och fåglarna börjar kvittra, visst kan man känna en längtan efter att få ha ett eget landställe att få komma till och bara vara? Men vad är det man ska tänka på innan man slår till, och vart ska man slå till?

[adinserter block=”1″]

Förberedelser

Innan du börjar leta efter ett landställe bör du se över din ekonomi för att se vilken budget du har att röra dig med. Genom att kontrollera detta har du också ett tydligt spann att röra dig mellan. Kom ihåg att också beräkna drift, underhåll samt resekostnader som uppstår för att ta sig till och från landstället. När du gjort detta måste du bestämma dig för vart du är intresserad av att ha ditt landställe. Fråga dig om du vill ha det nära eller långt ifrån din huvudbostad? Självklart finns det fördelar med båda. Om du har möjlighet till flera veckor semesterledighet kan det vara skönt att bryta helt från vardagen och komma bort några veckor, men det innebär också att det kan vara svårt att vara vid landstället under arbetsdagar om avståndet är långt. Om du istället har ett landställe relativt nära din huvudbostad kan du spendera hela somrarna där, eftersom förbindelserna då är så pass nära att det går att åka emellan. Om du inte längre arbetar kan det vara skönt att ha ett landställe nära barn och barnbarn så dessa kan komma och hälsa på under sommaren, ett landställe är nämligen en perfekt plats att umgås med nära och kära på.

Söka landställe

När du sedan bestämt dig för vart du vill söka landställe är ett bra tips att gå in på nätet och söka efter landställen. Du kan också kontakta olika fastighetsmäklare för att berätta vad du söker och hur mycket du är beredd att betala, så kan dessa kan ta fram olika alternativ.

Kontrollera noggrant

När du äntligen hittat ditt drömställe kan det kännas som att du bara vill flytta dit med detsamma och göra det till just ditt landställe. Men kom ihåg att du som köpare har undersökningsplikt, vilket betyder att du är skyldig att undersöka fastigheten noggrant. Om du har funderingar angående undersökningsplikt med mera prata bara med din mäklare som är till för att underlätta ditt husköp.

Länktips!
Den bästa sidan att hitta landställen är Hemnet. Där kan du ställa in både vart du söker hus samt inom vilket prisspann som huset får befinna sig.

[adinserter block=”2″]

Förberedelser inför husförsäljning

Att göra i ordning och styla sin bostad inför husförsäljning är en av de hetaste trenderna just nu. Enligt både mäklare och statistik från fastighetsbranschen säljs de bostäder som är stylade både snabbare och för högre pris än liknande bostäder som säljs precis som de är, utan någon form av styling.

[adinserter block=”1″]

Gör huset opersonligt

Att styla ditt hem innan det läggs ut för försäljning handlar inte om stora renoveringsprojekt, utom om små detaljer som lyfter den totala upplevelsen oerhört mycket. Bland annat handlar det om att göra ditt hem mer opersonligt. Detta kan låta lite märkvärdigt, men man måste ha i åtanke att en annan familj ska kunna se sig leva där. Det innebär t ex att fotografier av barn och barnbarn kanske tas ner från väggarna, och att andra personliga föremål tas bort under visningen.

Levande och Ljust

Man ska också ha i åtanke att försöka skapa ett levande och ljust hem, detta görs enkelt genom att ha levande blommor och ljus. Det skapar en känsla av ett levande hem, utan att det känns personligt. De som aspirerar på att köpa bostaden ska verkligen kunna se sina egna barn sitta vid matbordet och äta, de ska kunna se sin egen framtid i er bostad.

För att lyfta bostaden ytterligare kan man byta ut textilier, kanske se över vilka inredningstrender som är aktuella för stunden och försöka skapa något utifrån det. Försök gärna att ha en röd tråd i inredningen. På det viset kan köparna se att det finns en form av struktur. Det ger också ett harmoniskt och stabilt intryck.

Homestyling

Om du känner att du vill ha hjälp med att styla ditt hem inför visningen finns det mängder av alternativ som du kan använda dig av. Du kan t ex prata med din mäklare, eller så kan du leta på internet efter homestyling. Om du känner att du vill göra det på egen hand, ha hela tiden i åtanke att huset ska locka köpare och de ska kunna se sig själva bo i ert hus. Försök att göra hemmet levande, utan att göra det för personligt. Att styla sitt hem inför visning kostar inte alls särskilt mycket, om man ser till hur mycket värdet faktiskt kan öka. Så ta chansen och gör en bra affär, i dubbel bemärkelse.

Länktips!
Sköna Hems hemsida kan du läsa 21 st homestyling-tips inför husförsäljningen.

[adinserter block=”2″]

Husunderhåll som lätt glöms bort

Vanlig vardagsstädning påminns vi enkelt om, både genom att det ofta syns när vi inte städat på ett tag, men också för att det är något som faller sig tämligen naturligt. Däremot är det lätt hänt att glömma bort andra hushållssysslor som också är oerhört viktiga.

[adinserter block=”1″]

Brandsäkerhet

Något som är oerhört viktigt att se över regelbundet är brandsäkerheten. Det gör du enkelt genom att se till så att du har fungerande brandvarnare och att de finns placerade i alla rum. Det kan också vara bra att ha en brandsläckare i huset, om det skulle vara så att olyckan är framme. För att undvika bränder är det också bra att regelbundet se över och rengöra fläktfilter, sådana som sitter ovanför spisen, eftersom dessa lätt samlar fett och andra partiklar.

Avlopp

Det är också viktigt att rensa avlopp och tömma vattenlås, det är aldrig särskilt trevliga uppgifter, men om man gör det regelbundet slipper man få stopp i avloppet och därmed slipper man också att rengöra dessa när det är som värst.

Fönster

Ytterligare något som är viktigt att kontrollera året runt är tätningen kring fönster och dörrar. Vid dålig tätning tränger lätt fukt in, vilket kan föranleda fuktskador, något som är enkelt att undvika bara genom att regelbundet se över så att listerna verkligen tätar kring fönsterkarmar och dörrar.

Skorsten

Har du skorsten glöm då inte att en sotare bör kontrollera den och se att allt står rätt till, detta behöver inte ske årligen, men det är bra att kontrollera med jämna mellanrum.

Husgrund

För att undvika att din husgrund drabbas av mögel och fukt är det viktigt att kontrollera den. Detta bör göras varje år, och helst under sensommaren. Genom att kontrollera din husgrund regelbundet undviker du förhoppningsvis problem, åtminstone upptäcker du dem i tid och kan åtgärda dem enklare. För att underlätta detta kan du installera en fuktmätare i krypgrunden, det gör att du kan ta reda på fuktigheten och således undvika fuktskador.

Gör en lista

Om du är osäker kring vad som kräver regelbunden åsyn är det bra att göra en egen lista, kanske prata med grannar och bekanta om vad de brukar kontrollera regelbundet, samt använda sitt sunda förnuft, vilket oftast brukar räcka mer än väl.

Länktips!
Hos Villaägarna hittar du mängder av nyttiga artiklar inom husunderhåll.

[adinserter block=”2″]

Husunderhåll inför vintern

Vintern kommer varje år och varje år känns det som den kommer lika överraskande. Låt det inte bli en dålig överraskning! Det finns vissa saker som kan vara bra att förbereda både på huset och i trädgården inför vintern.

[adinserter block=”1″]

Värme och Vatten

Vad gäller huset är det bra om man ser över värmeförbrukningen och värmen. Även om huset alltid är uppvärmt under vintern är det bra att se över detta för att förhindra frysning. Skulle det vara så att diskbänken ligger mot en yttervägg är det viktigt att se till så att värmen även cirkulerar in där. Det är också viktigt att man leder bort vatten från huset, det gör man enkelt genom att sätta rännor, eller något liknande, under stuprören så att dessa kan leda bort vattnet.

Fönster

Det är också viktigt att se så att fönstren är i bra skick, samt att tätningslister vid fönster och dörrar fungerar. Om det skulle vara så att de är i dåligt skick finns det risk att det tränger i mycket fukt, vilket i sin tur kan föranleda fuktskador. Fönster kan vara svåra att göra någonting åt under vintertid, då får man istället försöka hålla snö och is borta från fönstren för att i största möjliga mån undvika att fukt tränger in.

Trädgård

I trädgården är det viktigt att plocka in alla utemöbler, eftersom dessa inte mår bra av att stå ute. Det är också klokt att göra en ordentlig krattning av gräsmattan. Många tror att det är på våren som man ska kratta som mest, men det är faktiskt viktigare att kratta ordentligt under hösten så att gräsmattan får en lugn vila under vinter halvåret. Ytterligare något som är bra att göra är att leta fram snöskyfflar och annat som kan tänkas behövas under vintern, så att dessa är framtagna och klara att användas när snön plötsligt kommer.

Gör en lista

Ett sista tips är att göra en egen lista med vad som behöver vara förberett hos just er innan vintern kommer. Kryssa sedan för dessa när ni gjort i ordning allt, på så vis undviker ni risken för att glömma något.

Länktips!
Hos Villaägarna kan du läsa mer om specifika saker man ska tänka på inför vintern.

[adinserter block=”2″]

Prova på Blomsterbinderi

Vad vore livet utan blommor och grönt! Vad kan lysa upp bättre inomhus än en krukväxt eller en blombukett? För dig som vill bli inspirerad och få tips och råd om blomsterbindning finns det möjligheter att testa att vara en florist för en kväll.

[adinserter block=”1″]

Var kan man prova på Blomsterbinderi?

Flera blomsterbutiker eller handelsträdgårdar erbjuder kurser där du får ta fram din kreativitet och göra buketter, kransar m.m. med de blommor som  är aktuella för årstiden.

Du får tips på hur du ska göra för att dina snittblommor ska vara fräscha så länge som möjligt och hur du arrangerar dem vackert. Dessutom får du information om olika blommor, kvaliteter och hållbarhet.

Mer information hittar du på nätet. Du kan även ringa till din blomsterbutik/handelsträdgård och höra om du erbjuder en floristkväll.

Kostnad

Avgiften för en “florist-kväll” brukar vara låg. Kostnaden för de blommor och tillbehör du använder tillkommer, men oftast med rabatt. Här krävs inga förkunskaper utan alla är välkomna!

Tänk på att klä dig varmt och bekvämt.

Länktips!
Floristutbildning.se hittar du korta och långa utbildningar och kurser där man kan lära sig mer om att arbeta med blommor.

[adinserter block=”2″]

Hur man bygger ett eget Växthus

Middag under vinrankorna – i Sverige! Det är inte omöjligt! Sätt lite extra guldkant på tillvaron och bygg ett växthus. Här kommer några korta tips om vad du bör tänka på när du ska bygga ett växthus.

[adinserter block=”1″]

Tips för Växthus

Det finns många olika typer av växthus på marknaden och i olika prisklasser. För att få en bra miljö för era växter och er själva, bör växthuset vara större än tio kvadratmeter. Tre meter kan vara en lämplig takhöjd. Automatisk luftning är ett måste, då det kan bli väldigt varmt i ett växthus när solen ligger på. Det är inte många växter som vill ha mer än 30ºC och dessutom måste humlor och bin kunna hitta in till växterna.

Den händige bygger kanske själv sitt växthus med hjälp av gamla fönster. Om växthuset blir för lågt kan ni mura en sockel med t ex rött marktegel. Muren bevarar lite av värmen under natten, vilket växterna trivs med. Ett egenhändigt byggt växthus med gamla fönster kan bli väldigt charmigt.

Plats

Platsen för växthuset bör vara solbelyst hela dagen med den bredaste delen åt söder, stå fritt och i lä. Se också till att det finns tillgång till vatten i närheten. Markbäddar är lättare att bevattna än krukor.

Ni har kanske en pool på tomten som sällan används, barnen har flyttat hemifrån och ni tycker att underhållsarbetet är krävande och kostsamt. Varför inte tömma poolen och bygga över den med ett glastak. Grunden och muren får ni på köpet. Här kommer det att bli varmt och skönt för blommor och frukter.

Inredning

Nu kommer det roliga – att inreda växt-/lusthuset! Kanske din stora passion är orkidéer, rosor eller exotiska frukter, nu har du möjlighet att förverkliga din dröm.

Inred också en del av växthuset för social samvaro – en mysig hörna med bekväma möbler, belysning och textilier. Här ska man kunna ta sig en eftermiddagslur och njuta av växternas skönhet och dofter.  Den kan också användas som en extra arbetsplats, eller för att njuta av sin hobby, såsom att måla akvareller, läsa en god bok etc.

Har ni flera byggnader på er tomt? Med ett prunkande organgeri kan ni bygga ihop dessa, och få en fantastisk oas mellan byggnaderna.

Innan ni börjar bygga växthuset – kontrollera med Byggnadsnämnden vilka regler som gäller.

Länktips!
Aftonbladet.se kan du se exempel på 14 olika växthus i varierande prisklasser.

[adinserter block=”2″]

Så håller du din Gräsmatta fin

Drömmen är att få en gräsmatta lika fin som golfbanorna, och visst går det, men det kräver både tid och kunskap. Om du vill investera tid och lite extra kunskap i din gräsmatta blir den väldigt enkelt hur fin som helst.

[adinserter block=”1″]

Ta bort mossa

Många gräsmattor har massa mossa i sig, och att du får mossa i din gräsmatta beror främst på att gräsmattan har fått för lite näring, därför är det också mycket viktigt att regelbundet gödsla din gräsmatta. Viktigt att tänka på när det gäller mossa i gräsmattor är att undvika mossrivare, eftersom dessa tenderar till att leda till att din gräsmatta får ännu mer mossa nästa år. Ytterligare något som är värt att tänka på är att vara försiktig med vårkrattningen, detta kan tyckas lite konstigt för rent instinktivt vill man lyfta upp sin grå gräsmatta som legat under snö en längre tid. Men om du istället väntar ytterligare någon månad med krattningen, tills den börjar bli ordentligt grön, så ska du se att den kommer bli mycket finare.

Hur ska man klippa?

Under sommaren, eller snarare under växtsäsongen, försök att klippa din gräsmatta 1-2 gånger i veckan. Helst ska du klippa av ungefär 1/3 av grässtråna åt gången, men helst inte mer. Något som också skapar funderingar när det handlar om gräsmattan är frågan om man ska använda uppsamlare eller inte. Här måste du helt enkelt själv bilda dig din uppfattning vad som du tror blir bäst för just din gräsmatta. Självklart får din gräsmatta näring om du låter gräset ligga kvar, men det finns ingenting som säger att din gräsmatta mår bättre och blir finare om du använder en uppsamlare. Därför måste du själv avgöra om du vill använda en uppsamlare eller inte.

Lägga ny gräsmatta

Om du tycker att din gräsmatta aldrig blir fin kan det vara en idé att riva upp hela gräsmattan och så nytt gräs, alternativt rulla ut en gräsmatta. Oavsett vad du väljer kräver det samma förarbete, man skulle kunna säga att förarbetet är grunden för en vacker gräsmatta. Först och främst bör området vara väldränerat och välarbetat. Sedan är det bra att grundgödsla. Fräs då ner gödseln i jorden ungefär 1 decimeter. Efter det jämnar du ut marken med en kratta och tar bort alla större stenar, rötter och andra saker som tar stor plats. Om du sedan ska så gräs på egen hand kom då ihåg att alltid så i fuktig jord och försök att så jämnt över hela ytan.

Vattning

Men viktigast av allt för att få en fin och välskött gräsmatta är att komma ihåg att vattna den. Under sommaren är det många dagar utan regn och då behöver din gräsmatta få fukt från annat håll, det gör du enkelt med hjälp av en vattenslang eller vattenspridare. Enkelt att glömma bort, men ack så viktigt!

Länktips!
Olleberg.nu får du tips på hur du får din gräsmatta grön, tät, moss- och ogräsfri.

[adinserter block=”2″]

När ska man plantera vad?

Har du bestämt dig för en mer levande trädgård och vill plantera lite nytt? Har du alltid drömt om en vacker och blomstrande trädgård att njuta av under hela året? Här kommer lite tips och saker att tänka på inför innan planteringen sker.

[adinserter block=”1″]

Bär eller kryddor

När det handlar om bär så som jordgubbar, vinbär både röda och svara, hallon med mera kan dessa sättas året om. Det enda som krävs är att det går att gräva i jorden för att kunna sätta ner plantorna. Är det istället körsbärstomater, smultron, oregano, basilika, rosmarin, mynta, gräslök och andra kryddor och örter går dessa att ha året runt i köksfönstret. Om du däremot vill ha dem utomhus vill de alla ha en jämn temperatur och vindstilla, det rekommenderas att förvara dem utomhus under sommarhalvåret och i köket under vinterhalvåret.

Fruktträd

Om det är fruktträd du ska plantera bör det ske under sommarhalvåret, när det är enkelt att gräva och relativt varmt. För att trädet ska trivas ska det helst planteras på ett ställe där det är vindstilla, soligt och varmt, där trivs trädet nämligen allra bäst. Vid plantering av buskar är det också bäst att göra under sommarhalvåret, buskar kräver omsorg vid planteringen och det bör helst ske när det är ljust. För att buskarna ska växa som bäst ska de helst stå i ett soligt läge, och gärna relativt vindstilla, i alla fall tills de vuxit sig starkare. Kom också ihåg att vattna dina buskar och träd för bästa möjliga resultat. När du planterar fruktträd ska dessa helst planteras på ny mark, alltså inte på platser där det tidigare stått fruktträd.

Plantera Lökar

Glöm heller inte att sätta dina tulpanlökar under hösten. Det är oerhört fint att se tulpanerna blomma i takt med att sommaren kryper sig närmare. Dina lökar behöver ungefär ett halvårs försprång, så för att dessa ska vara färdiga till våren är det lämpligt att sätta dessa under höstmånaderna. Skulle du vilja dra ut på blomningen är ett tips att sätta lökarna upp och ner, eftersom löken då först måste vända på sig innan den kan börja arbeta sig uppåt.

Länktips!
Odla.nu hittar du 10 nyttiga planteringstips.

[adinserter block=”2″]