Hitta dina rötter med Släktforskning

Hur ser din släkts historia ut? Gör din egen släktbok och låt den vandra vidare till nästa generation. Börja med att prata med dina närmaste, framför allt äldre släktingar. Underlätta det hela genom att spela in samtalen. Leta i gömmor efter foton, anteckningar etc.

[adinserter block=”1″]

Kontakta även hembygdsföreningar, släktföreningar etc och naturligtvis biblioteken.

Kurser i Släktforskning

När du har skaffat dig lite grundfakta, är det lämpligt att gå en kurs i släktforskning. Här kan du få massor av tips som hjälper dig i din forskning. Studieförbunden håller kurser i släktforskning, men du kan även deltaga i kurser på internet. Ett annat alternativ är förstås att läsa böcker. Sök på internet så finner du en uppsjö med böcker.

Internet är perfekt, då du inte längre behöver leta i kyrkböckerna på pastorsexpeditonerna efter dina gamla släktingar. På internet kan du testa demo-program gratis, innan du tecknar ett abonnemang.

Den tyska handstilen kan vara mycket svår att tyda. På kurserna får du hjälp med detta. Det finns även CD-skivor som hjälper dig att tyda handstilar från 1300-talet fram till nutid.

Om du fastnar på något i din släktforskning, kan du alltid vända dig till Släktforskarnas Hus i Leksand .

När du har kommit en bit på väg i din familjs historia, kan det vara roligt att mata in dessa uppgifter i ett släktforskningsprogram. Det finns flera olika alternativ på internet.

Släktforskarförbundets tidning heter Rötter.

Länktips!
Rötter är Sveriges största gratissida för släktforskare. Här får du de senaste nyheterna om släktforskning och tillgång till gratis databaser.

[adinserter block=”2″]

Ta Jägarexamen och börja med Jakt

Tycker du också att det är helt underbart att vara ute i naturen och gå i skogen? Kanske vill du ta detta ett steg längre och ta en jägarexamen för att kunna vara med och jaga och umgås med andra människor som också älskar att vara ute i naturen?

[adinserter block=”1″]

Hur tar man Jägarexamen?

För att få använda och inneha vapen för jaktändamål krävs det att man har en jägarexamen. För att få en jägarexamen krävs det att du klarat ett teoretiskt prov och tre praktiska prov. För att lyckas med detta kan du gå en jägarexamenskurs, dessa arrangeras av studieförbund och du kan hitta någon nära dig genom att söka på Internet eller kontakta studieförbundet på din ort. Ett annat alternativ är att på egen hand gå igenom den teoretiska delen. Det gör du genom att beställa Svenska Jägareförbundets material för jägarexamen ”Nya Jägarskolan” för att sedan på egen hand studera. För att få en jägarexamen krävs också att man klarar den praktiska delen, det vill säga hagelgevärsprov, grundprov kulgevär och högviltprov kulgevär. För att träna upp ditt skytte bör du kontakta en jaktskytteklubb, dessa anordnar nybörjarkurser och ger dig goda möjligheter att ta en jägarexamen.

När du känner dig redo kan du ansöka om att få genomföra proven, det vill säga, teoriprovet samt de tre praktiska proven. Klarar du dessa får du din jägarexamen. När du har din jägarexamen kan du ta kontakt med något jaktlag eller en jaktklubb eller liknande för att få vara med liksinnade ute i verkligheten. Dessa jaktlag och jaktklubb anordnar ofta jaktresor och planerar inför jaktsäsongen.

Hur kommer man igång med Jakt?

Beroende på vad du vill jaga kan det skilja sig när du jagar samt vilka du kommer att få jaga med, men lättast är att ta kontakt med en jaktklubb och förklara att du nyligen avlagt din jägarexamen så kommer dem att hjälpa dig att komma igång med ditt jagande och se till att du får lära dig allt som hör jakt till.

Länktips!
Hos Svenska Jägareförbundet får du reda allt du behöver för att kunna ta jägarexamen.

[adinserter block=”2″]

Hur man brygger sitt eget öl

Är du en som älskar att ta en kall öl, oavsett om det är en varm sommardag eller i bastun? Kanske vill du då ta ditt öldrickande ett steg längre och brygga ditt eget öl? Ta chansen och prova, det blir faktiskt väldigt gott och är inte särskilt svårt.

[adinserter block=”1″]

Ölkurser

Om du inte tidigare bryggt öl kan det vara en bra idé att antingen läsa sig till hur man gör eller gå en kurs som behandlar grunderna i ölbryggarkonsten. Det som är oerhört roligt med att gå en kurs är att du får träffa andra människor som antagligen delar samma passion som du. Du får också lära dig de teoretiska och praktiska grunderna, och om du redan bryggt öl kan du genom att gå en kurs förbättra dina kunskaper. Kurser som rör ölbryggning finns runt om i Sverige och genom internet kan du enkelt se om det finns någon som anordnar ölkurser i närheten av dig.

Börja med en modifierad satsbygd

Om du istället vill brygga hemma själv på egen hand utan några förkunskaper är det bra att börja med en modifierad satsbygd. Det innebär att man beställer en satsbygd som lättast kan få tag i via internetbeställning och sedan brygger denna. När man gjort detta och börjar känna sig varm i kläderna kan nästa steget vara att pröva delmäskning. Det innebär att man tillsätter en liten mängd vört från en riktig mäskning till din extraktbrygd. Det gör att ditt öl kan få en liten karaktär av fräsch malt.

Fyra steg för att brygga Öl

När du utvecklat ditt extrakt och känner dig redo för ytterligare nästa steg är det dags för att brygga ditt eget öl, alldeles på egen hand, från grunden. Att brygga sitt eget öl sker i fyra steg. Man börjar med mäskningen, som går ut på att enzymerna i malten ska bryta ner stärkelse till socker, och sockret ska tas till vara. Enklast genomförs mäskningen genom att låta en blandning av vatten och malt vara i 65 grader i ungefär en timme, till exempel i ugnen hemma. Efter mäskningen kommer lakningen. Det gör man för att skölja ut socker ur malten genom att hälla hetvatten över mäsken och tappa av sötvört. Till lakningen krävs det att man använder ett lakkärl, och helst ska det ha en slags silbotten. När detta sedan är gjort ska sötvörten kokas, och under kokningen ska även humle tillsättas. Humlet ger både beska och smak, samtidigt som det har en konserverande verkan. Sötvörten ska kokas i ungefär en timme. Efter kokningen måste vörten kylas, eftersom den måste vara sval för att man ska kunna tillsätta jästen och påbörja jäsningen. Under jäsningen blir sockret till alkohol och kolsyra, och i och med jäsningen förvandlas vörten till öl.

Din öl kan sedan avnjutas ungefär 3-4 veckor senare, och för att ditt öl ska bli perfekt gäller det att välja vört, malt med omsorg och utifrån vad du föredrar. Den absoluta största fördelen med att brygga sitt eget öl är att man faktiskt kan experimentera och pröva sig fram för att slutligen finna det perfekta ölet.

Länktips!
Wikipedia kan du läsa en mer ingående artikel om ölbryggandets ädla konst.

[adinserter block=”2″]

Att skriva en Självbiografi

Det finns mängder av anledningar till att skriva en självbiografi. Dels är det en fantastisk möjlighet att få återuppleva fina minnen och upplevelser, dels är det ett bra sätt för barn och barnbarn att få lära känna dig och ta del av din livshistoria.

[adinserter block=”1″]

Hur börjar man en självbiografi?

Har du bestämt dig för att skriva en självbiografi är det bra om du börjar med att strukturera och lägga upp hur du vill skriva den. Börja med att punkta upp vad du vill ha med i din självbiografi. Det är viktigt att tänka på dock att en självbiografi verkligen ska vara du. Försök inte att framställa någon annan människa än den du verkligen är. Ofta skrivs självbiografier i kronologisk ordning, det vill säga, att man börjar vid födseln och fortsätter i berättande form fram tills idag. Ett annat sätt att lägga upp din självbiografi på är att dela in den i enstaka kapitel. Kanske handlar kapitel ett om när du föddes, medan kapitel två handlar om din mamma och kapitel tre handlar om skolan. Då blir varje kapitel en fristående del från ditt liv helt enkelt.

Liten eller stor upplaga

Antagligen kommer inget bokförlag att vilja ge ut din självbiografi, men numera finns det mängder av andra alternativ på internet som gör att du kan trycka din bok i både en och två upplagor. Kanske vill du ge en till ditt barn eller barnbarn, eller kanske vill du bara ha den för dig själv, möjligheterna är många. Om du inte känner dig allt för bekväm med att skriva på en dator går det alltid att skriva för hand, det tar visserligen lite längre tid, men å andra sidan skriver du antagligen bättre när du känner dig bekväm med skrivandet.

Att skriva en självbiografi innebär att du kan dela med dig av massor av minnen och upplevelser, men du kan också påminna dig själv om hur fantastiskt mycket roligt du har varit med om.

Länktips!
På Yvonne Nenanders hemsida får man 5 konkreta tips för att lättare komma igång med sin självbiografi.

[adinserter block=”2″]

Skapa dina egna Smycken

Det har alltid funnits ett intresse att skapa egna smycken. Genom internet har det blivit mycket lättare att hitta pärlor i olika utföranden, storlekar, färger, kvaliteter och priser.

[adinserter block=”1″]

Var köper man Smyckesdelar?

Internetbutikerna erbjuder inte bara pärlor, utan här kan man också hitta olika sorters trådar, nålar, verktyg, låsanordningar, ringar till örhängen, krokar, hattpinnar etc. Dessutom även litteratur, förvaringsboxar, färdiga kit, presentförpackningar etc.

Alla kan skapa ett exklusivt smycke, utifrån sin egen plånbok. Skapandet av egna smycken har fullkomligt exploderat, mycket tack vare internet. Det är dessutom en hobby där du själv bestämmer hur dyr den får bli, och som du lätt tar med dig vart du vill.

Gör smycken på Pärlträffar

Det blir mer och mer vanligt att det erbjuds pärlträffar med workshops. På dessa får man inspiration och idéer och oftast även möjlighet att kunna köpa pärlor, stenar, kristaller, smyckesdetaljer, etc.

De mest populära pärlorna kommer från Tjeckien och Japan. De tjeckiska pärlorna är jordnötsformade och något ojämna, medan de japanska är jämna och fyrkantiga.

Vad ska man tänka på?

När man gör ett smycke, är det lämpligt att alltid se till att detaljer såsom lås och kedjor är av äkta material (t ex silver och guld – p g a allergirisken). Trots att det blir dyrare, är det dumt att snåla på en sådan viktig detalj.

Man kan skapa smycken genom att trä pärlor på tråd, virka, väva eller sy. Dessutom kan man brodera, sy blomsterbuketter (kanske till ett blivande brudpar) och tiaror och andra hårprydnader (kanske till den blivande bruden) och mycket, mycket mer. Bara fantasin sätter gränser.

Att pärla är en lisa för själen. Du är i din egen värld och njuter tillsammans med vackra pärlor och din skapelse. Bara att känna pärlorna i dina händer och se hur de gnistrar är magiskt!

Länktips!
Smyckestillverkning iFokus är ett community personer som gillar att skapa egna smycken. Här kan man få tips hur man kommer igång och hjälp från mer erfarna smyckestillverkare.

[adinserter block=”2″]

Kom igång med Stickning

Att sticka är omåttligt populärt. Syjunta heter numera stickkafé! Här träffas stick- och virkintresserade för att tillsammans utbyta erfarenheter över en kopp kaffe. Vilken revansch för oss 50-plussare som växte upp med att sticka våra egna kläder och senare deltog i syjuntor när barnen var små.

[adinserter block=”1″]

Stickkaféer

Denna gamla kvinnokunskap har blivit jättetrendig. Nu rasslar stickorna och virknålarna på stickkaféer världen över. Nya stickkaféer dyker upp hela tiden. Att sticka marknadsförs idag som en ny yoga, då det anses vara avstressande och sänker blodtrycket. Besök ett stickkafé och upplev gemenskapen att sticka tillsammans med andra likasinnade. Är du nybörjare är det ett bra sätt att komma igång med stickningen.

Stickning har blivit modernt

Idag betraktas inte stickningen längre som något gammaldags och omodernt. I USA har det blivit omåttligt populärt, säkert mycket tack vare att de stora Hollywoodstjärnorna sitter och stickar mellan filmtagningarna.

Det stickas överallt; på bussen, i tunnelbanan, i väntrummet, på fikarasten etc.

Sedan vi var unga har internet kommit. Vilken tillgång! Här kan man hitta massor med hemsidor om nya garner, garnaffärer, gratis mönster, bloggar som delar med sig av sin alster och mönster, garn- och stickmässor, stickkaféer etc.

Idag erbjuder leverantörerna mängder av spännande garner, däribland ekologiska garner, som säkert bidrager till stickningens popularitet.

Det ges ut mängder av stickböcker för nybörjare och mer vana stickare.

Så ta fram garn och stickor och sätt igång! Kom ihåg att du behöver bara kunna sticka räta och aviga maskor. Kan du det kan du sticka vad som helst!

Länktips!
Läs mer om stickning på Stickning.info. Det är en informativ sida om hur man lär sig sticka eller utvecklar de kunskaper man redan har.

[adinserter block=”2″]

Börja måla Akvarell

Att måla akvareller är en rogivande hobby som du lätt kan ta med dig varthelst du går. Du behöver bara  block, penslar, färg och lite vatten.

[adinserter block=”1″]

Stäng ute alla vardagens krav och stress genom att måla. Då infinner sig ett inre lugn, du slappnar av och har bara målningen i dina tankar.

Vem som helst kan måla akvareller. Inga förkunskaper behövs och det finns inga rätt och fel hur en akvarell ska se ut.

Kurser i Akvarell

Studieförbunden och privata arrangörer har terminskurser, helgkurser och veckokurser som man kan deltaga i.

Resor

Varför inte följa med på en målarresa t ex till det sköna Toscana med sina gröna kullar med vinrankor, solrosfält, olivlundar och inte att förglömma den fantastiska maten och vinet.  Det finns resor för nybörjare och för de som är lite mer erfarna.

Här kan man bo med likasinnade i någon charmig genuin by där det produceras olivolja och vin och där omgivningarna bara väntar på att bli avmålade av oss.

Länktips!
Målerikursen.se kan du läsa mer om Akvarellmålning och få lite nybörjartips.

[adinserter block=”2″]

Börja sjunga i en Kör

Att sjunga i kör är en folkrörelse i Sverige. Närmare 600.000 personer sjunger i olika körer! Körsång blir allt populärare, inte bara att deltaga i utan även att lyssna till, som t ex TV-programmet Körslaget.

[adinserter block=”1″]

Fördelar med Körsång

Körsång gör oss friskare och gladare och är välgörande för kropp och själ. Halten av det lugnande hormonet oxytocin ökar för många när de sjunger. Du måste inte ha en jättebra sångröst för att få deltaga i en kör. Det viktigaste är att du hittar den rätta musikaliska känslan.

Måste man kunna sjunga?

Kom ihåg att du blir aldrig för gammal för att sjunga i en kör. Sångrösten kanske inte är på topp, men vad gör det, du är inte ensam i kören. Inga förkunskaper behövs för att sjunga i en kör.

Som medlem i en kör, tränar man andning, avspänning, mjukar upp rösten etc. Repertoaren kan vara blandad eller en speciell musikstil. Det kan var två-, tre- eller fyrstämmigt beroende på deltagarnas kunskaper. Kom ihåg att precis som allting annat kan man träna upp sin röst och sitt gehör.

Hur hittar man rätt kör?

Sök på Internet, Bildningsförbunden hemsidor, Kommunernas hemsidor etc.

Att sjunga i kör ger glädje och trevlig samvaro med likasinnade!

Länktips!
Wikipedia kan du läsa mer om körsång.

[adinserter block=”2″]

Att börja spela Boule

Boule är ett spel och en sport som går ut på att man kastar kulor av stål mot en mindre kula, som oftast är gjord i trä och som kallas ”lillen”. Man brukar spela man boule på hårt grusunderlag, men det det går också bra att spela boule på sandstränder och gräsmattor.

[adinserter block=”1″]

Hur spelas Boule?

Boule spelas antingen tre mot tre, två mot två, eller en mot en. Man börjar varje spel med att lotta vem eller vilket lag som ska få kasta lillen. Det lag som vinner ritar upp en ring och ställer sig sedan i ringen för att kasta ut lillen. Därefter kastar man ett klot mot lillen och sedan kan det andra laget välja om de vill skjuta bort klotet som det andra laget just kastade eller så väljer de att kasta och försöka hamna så nära lillen som möjligt.

När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen, och det lag som då är längst ifrån får kasta ett klot igen. Så fortsätter det tills kloten är slut, och det lag vars klot är närmast lillen får ett poäng för varje klot som ligger närmare lillen än något av motståndarlaget. Det lag som först når upp till 13 poäng vinner matchen.

Spelplan och Utrustning

Vad gäller utrustning, det vill säga, klot med mera, så finns dessa att köpa på i princip alla sportbutiker. Har dem det inte, fråga personalen om de kan tänka sig att beställa hem ett boulespel. Det brukar sällan vara några problem. Det är lätt att ta reda på vart man kan spela då man kan spela boule i princip överallt då det alltid finns grusplaner att få tillgång till. Vill man spela på en plats som är avsedd för just boule så går det enkelt att hitta på internet. Det brukar dessutom också stå i lokala tidningar om olika boulesällskap. Du kan också samla ihop dina vänner och väninnor och skapa ett eget boulesällskap. Alla kan spela boule så pröva du också!

Länktips!
Wikipedia kan du läsa mer om historik, begrepp ch taktik när man spelar boule.

[adinserter block=”2″]

Lär dig spela Golf

Det är aldrig för sent att börja med golf. När du har träffat bollen för första gången, och ser den susa iväg – då är du såld! Och det blir bara bättre och bättre ju mer du spelar.

[adinserter block=”1″]

Att spela golf har många fördelar

  • Du får motion (en runda på 18 hål är ca 1 mil lång och tar ca 4-5 timmar att spela)
  • Det är spännande (du kan tävla mot dig själv eller mot andra)
  • Härliga naturupplevelser (de flesta golfbanorna är vackert belägna i vår sköna natur)
  • Du lär känna många nya människor.

Ta kontakt med en golfklubb och anmäl dig till en nybörjarkurs. Här får du lära dig vett och etikett på golfbanan, golfregler, golfteknik etc.

När du har genomgått kursen och klarat av proven för grönt kort får du spela på din hemmabana. Du har nu 54 i handicap, alltså 54 extra slag för att gå runt banan. Tiger Woods och Co har inga extraslag! För att kunna spela på andra banor måste du ha officiellt handicap 36. Nu är det bara att träna på, för att sänka ditt handicap.

Golfresor

Ett trevligt sätt att spela golf på, är att åka på en golfresa. Golfresor anordnas både i Sverige och utomlands. De flesta arrangörerna erbjuder både boende (ibland även all-inclusive-paket) och förbokade starttider.

Naturligtvis kan man även åka på egen hand. Ett perfekt land för detta är Irland, där det finns golfbanor överallt i alla prisklasser och även en hel del pay & play-banor.

Länktips!
Golf.se kan du läsa om hur du kommer igång och spelar golf samt vilka klubbar det finns i ditt område.

[adinserter block=”2″]