pension

När ska man gå i Pension?

Många längtar efter att få gå i pension, medan andra hellre skulle jobba några år till. Alla är vi olika och vi har därmed också olika drömmar och mål. Men innan du kan göra ditt val måste du självklart veta hur du påverkas av ditt val om tidig eller sen pension.

[adinserter block=”1″]

När kan man gå i pension?

Efter att du har fyllt 61 år kan du ta ut den allmänna pensionen, alltså även om du inte hunnit fylla 65. Men självklart påverkas pensionens storlek på när du går i pension samt hur mycket du har hunnit arbeta innan detta. Desto längre du har hunnit jobba, desto högre pension kommer du att få. Det finns de som även väljer att jobba längre än till 65 år ålder och de som väljer att gå i pension, men ändå fortsätta jobba deltid. En av de största grejerna som du som vill gå i pension tidigare måste tänka på är dock att du själv måste skicka in din ansökan till pensionsmyndigheten, då du som inte fyllt 65 år får pensionen automatiskt.

Tjänstepension

Tjänstepensionen som du får efter ett avtal, vilket ser olika ut för olika sektorer, går i regel att ta ut från och med att du har fyllt 55 år, även om den normala åldern är 65. Du som vill ta ut pensionen i förväg måste dock även här själv kontakta ditt bolag. Eftersom du ofta själv får välja vart du vill att din tjänstepension ska sparas är det inte ovanligt att denna finns hos flera olika bolag när du väl går i pension. Att tänka på här är att en längre utbetalningstid i regel betyder en lägre pension per månad, alltså en mindre summa pengar att leva på. Om du går i pension efter att ha fyllt 65 är det inget speciellt du bör tänka på här, då ditt bolag då skickar ut information till dig.

På sidan om tjänstepensionen brukar man också ha ett privat sparande. Utbetalningar av pensionsförsäkringar som är privata påminner om de som sker för tjänstepensionen. Även denna pension kan finnas sparad hos flera olika bolag och kan utbetalas på olika sätt, en lägre summa under längre tid eller en högre summa under kortare tid. I regel är det dock så att du som går i pension vid tidigare ålder än 65 får mindre pengar att leva för, eftersom du har haft kortare tid att spara. Men självklart finns det ingen regel utan undantag.

Fortsätta arbeta

Om du vill fortsätta jobba efter att du har fyllt 65 år får du självklart göra det. Enligt den lag som finns så är din arbetsgivare skyldig att låta dig jobba fram till att du fyller 67 år, om du så önskar, efter överenskommelse er emellan kan du sedan jobba hur länge du vill. Om du jobbar längre fortsätter du att spara till din pension, även dessa arbetsinkomster ger dig rätt till pension. Att arbeta samtidigt som du tar ut din pension är också en möjlighet om du så önskar.

Länktips!
Du hittar allt du behöver veta om pension på Pensionsmyndighetens hemsida.

[adinserter block=”2″]