Hur fungerar en Kapitalförsäkring?

Tycker du om att spara pengar och se dem växa, men ogillar hela proceduren med vinstskatt och deklaration? I så fall är kanske en kapitalförsäkring något som passar dig.

[adinserter block=”1″]

Vad är en kapitalförsäkring?

Det finns många olika sätt att placera pengar på, en placeringsform är genom kapitalförsäkring. Det är en form som fungerar för så väl företag som för privatpersoner. Många har genom tiden valt denna form av pengaplacering, då den har många fördelar gentemot den traditionella kapitalvinstbeskattningen. Det beror på att kapitalförsäkring är fördelaktig, eftersom du slipper kapitalvinstbeskattning om du väljer att lösa in, eller återköpa innehavet av kapital. Självklart betalar även du som har kapitalförsäkring skatt, men inte på samma sätt. Så varför inte spara en kapitalförsäkring nästa gång du köper fonder eller aktier, istället för i den vanliga depån som du brukar använda?

Vad är det då som är speciellt med en kapitalförsäkring? Jo, med en kapitalförsäkring så skattar du inte på beloppet på dina aktier eller fonder när du säljer dem, utan du skattar istället varje år på de pengar som du har på kontot just då. Denna skattesats brukar ligga på runt 1-2% på värdet av det du har på kontot, det gör att du som har en avkastning på minst 3 % per år på din depå kommer att tjäna på att använda kapitalförsäkring. Du slipper dessutom att deklarera speciellt. Med en kapitalförsäkring slipper du således skatta på vinster och utdelningar, det senare gäller dock i princip bara från svenska bolag. Du slipper också att deklarera dina affärer.

Nackdelar

Men självklart finns det även brister och negativa faktorer med kapitalförsäkring som du måste väga in innan du bestämmer dig. Du kan till och börja med bara flytta kapital från en kapitalförsäkring, så om du vill flytta dina aktier måste du först sälja dem och sedan köpa nya. Du kan heller inte utjämna en förlust mot vinster eller handla med derivat som optioner och warranter. Det är heller inte möjligt att göra en ägarregistrering inför en bolagsstämma. Men om du inte har behov av någon av ovanstående punkter är det absolut ett kanonbra val att välja en kapitalförsäkring.

Fördelar

Speciellt bra är det för långsiktigt sparande eftersom du när du väl ska ta ut pengarna slipper skatta för dem, vilket självklart är skönt. Kanske speciellt som du sparar åt någon annan, som till exempel dina barn. Gillar du att handla med aktier och fonder och placera pengar, är detta absolut något för dig. Idag finns det lite olika utbud av kapitalförsäkringar på marknaden, vilken som passar dig är självklart helt upp till dig och dina behov.

Länktips!
Konsumenternas.se kan läsa mer om kapitalförsäkring. Webbplatsen är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå

[adinserter block=”2″]

Vad finns det för alternativa Investeringar?

Vill du spara men inte på det vanliga och klassiska sättet i fonder och aktier? Det finns många olika produkter att investera i som historiskt sätt har gett bra avkastning. Här kommer några exempel som alternativa investeringar.

[adinserter block=”1″]

Vad finns det för alternativa investeringar?

Alternativa investeringar innebär att du investerar pengar i något som med stor sannolikhet ökar i värde och därmed går att sälja dyrare senare om du vill få ut pengarna. Det kan handla om allt från råvaror, skog och fastigheter till valuta, konst och vin. En alternativ investering behöver inte sträcka sig över lång tid, valuta kan du till exempel handla med ofta, beroende på hur kurserna står. Om du är kunnig och villig att lägga ner mycket tid på det kan du med säkerhet tjäna en hel del pengar.

Skog

Att använda skog som en alternativ investering är smart eftersom du dels kan få avkastning medan du äger skogen genom att avverka och sälja, men skogen och marken är också alltid en inkomstkälla vid försäljning. Dock finns det självklart risker med skog, du kan råka ut för såväl brand som skadedjur som kan förstöra den. Å andra sidan är skogen förnybar och kan alltid återhämta sig. Det gör att den också är ett bra arv och kan göra nytta lång tid för många.

Råvaror

Att handla med råvaror betyder att man handlar med råvaror som till exempel guld och olja. Ofta är råvaror och dess marknad ofta cyklisk, det vill säga att den går i cykler. Det betyder att den är säsongsbetonad och därmed kan dess trender vara enklare att förutspå än till exempel trender hos aktier. Att handla med råvaror går att göra på flera olika sätt och är precis som med andra alternativa investeringar och aktier kan du tjäna mycket pengar om du har rätt kunskaper. Det som kan vara negativt med att handla med råvaror som guld och olja är att det kan krävas stora insättningar och risker från din sida och ofta kan du inte själv påverka insättningen efter att den är gjord.

Konst & Vin

Vill du istället handla med mer greppbara saker, är kanske konst och vin något för dig. Att handla med konst och vin kräver att du har ett öga för dem båda, eller just den du ska handla med. Handlar du med konst är det till exempel viktigt att vara noga med att du endast köper upp original och inga kopior, då de sällan ger lönsamma affärer. Samma gäller vin, även om risken för plagiat kanske inte är lika stor här. För dem båda gäller sedan noggrannhet vid lagring, så att inte konsten eller vinet blir förstört och därmed minskar i värde, eller tappar allt. Det är självklart också viktigt att själv vara medveten om produkternas värde, så att du inte säljer dem vidare för billigt eller begär alldeles för höga prisnivåer. Nackdelen som finns med att handla med denna typ av varor är det faktum att de lätt kommer till skada om de inte förvaras på rätt sätt. Men om du kan förvara dem bra, är detta absolut ett bra sätt att göra alternativa investeringar och tjäna pengar.

Länktips!
Hos Aktiespararna kan du läsa om handel med råvaror.

[adinserter block=”2″]

Aktier och Fonder för nybörjare

Att placera sina pengar i aktier och fonder är ett sätt att få dem att växa. Självklart följer en risk att förlora pengar med detta, men om du kan det du gör och har koll är risken mindre. Det är därför viktigt att veta lite grundläggande information om handlande med värdepapper innan du börjar.

[adinserter block=”1″]

Aktier och fonder är båda till för att få dina pengar att växa, men de brukar delas upp, då aktier ofta innebär en större risk. Med denna risk kommer också en större chans att vinna pengar, men mer kunskap krävs. Fonder däremot är mer lämpade för den som vill spara på sikt och inte är ute efter att se pengarna växa fort. När du handlar med fonder, betyder det att du köper en del i en fond. Fonden består i sin helhet av en ”portfölj” fylld med aktier och/eller värdepapper som är räntebärande. I sin helhet är fonden värd jättemycket, men du köper en liten del som har ett värde som passar dig. Det finns olika sorters fonder att välja mellan, så som räntefonder som endast placerar värdepapper som är räntebärande, aktiefonder som till 75 % placerar pengarna som finns i fonden i aktier och blandfonder som gör båda delarna. Men det finns också mer speciella fonder, så som etiska fonder, ideella fonder och garantifonder. Vilken fond du ska satsa på är helt upp till dig och dina behov.

Fonder

Fonder är ett av de enklaste sätten att spara pengar på då det är relativt säkert och inte kräver så mycket kunskap och jobb från dig. Å andra sidan är avkastningen inte jättebra, utan sparandet lämpar sig främst för långsiktigt sparande. Att det är säkrare beror på att fonderna har aktier i sig som tillhör flera olika företag, det gör att hela fonden inte påverkas speciellt mycket om det går dåligt för bara något enstaka av dessa företag. Det är dock bra att vara medveten om att det kostar lite att ha pengar i fonder, då en förvaltningsavgift tas ut eftersom det är någon annan som jobbar åt dig med att se till att rätt aktier ingår i fonden, och så vidare.

Aktier

Om du är villig att ta högre risker för att tjäna mer är aktier istället ett alternativ. Då köper du aktier i mer specifika företag och bolag än vid fondsparande och du sköter köp och försäljning på egen hand. Det är såldes mer viktigt att vara insatt i ekonomin som pågår för tillfället om du ska gå med stor vinst.

Var köper man aktier och fonder?

När man handlar med fonder och aktier brukar man säga att man handlar med värdepapper. Detta går att göra på olika sätt men du måste alltid göra det genom ett värdepappersbolag, det är därför enklast att ta hjälp av din bank. De flesta bankerna erbjuder idag olika tjänster för dig som vill handla med värdepapper, kontakta din bank för att se vilken tjänst som passar dig bäst.

Länktips!
Läs mer om aktier och fonder hos Aktiespararna.

[adinserter block=”2″]

Hur fungerar en Bolåneförsäkring?

Har du stora lån för din bostad? I så fall kan det innebära att du har höga avgifter och räntor per månad som måste betalas, dessa är en kostnad som självklart kan ställa till problem om du skulle bli av med de ekonomiska förutsättningar som du har för tillfället.

[adinserter block=”1″]

Vad är en bolåneförsäkring?

En bolåneförsäkring är en försäkring som hjälper dig genom att betala dina räntor och amorteringar om du av någon anledning inte längre kan göra det. Bolåneförsäkringen tecknar du hos den du tagit lånet hos, antingen i samband med att du tar lånet, men det kan också vara möjligt att teckna försäkringen i efterhand.

Att du inte kan betala lånen längre kan bero på minskad inkomst på grund av sjukdom, olycka, arbetslöshet eller något annat som gör att din inkomst sjunker. En bolåneförsäkring fungerar annars precis som andra försäkringar. Du betalar en premie månadsvis, vars storlek avgörs utefter hur stora bolån du har. Men storleken på såväl ersättningen som premien och ersättningstiden kan variera mellan olika långivare, vilket kan vara bra att ha i åtanke när du väljer vart du ska ta ditt lån.

Hur mycket får man i ersättning?

Om du behöver utnyttja din bolåneförsäkring och få ut pengar från den är det viktigt att ta reda på under hur lång tid du får ut pengar och hur mycket. Oftast får du inte ut pengar under längre tid än ett år, så även om du har försäkringen är det viktigt att bli frisk eller hitta ett nytt jobb för dig som är arbetslös. Men försäkringen kan givetvis hjälpa till och göra det lättare under den svåra tiden. Om just du behöver en bolåneförsäkring beror självklart på vilka kostnader och försäkringar du har i övrigt. Om dina lånekostnader är ganska låga och dina möjligheter att få ut pengar från till exempel sjukförsäkringen stora, kanske du inte behöver en bolåneförsäkring också. Men om du inte har dessa möjligheter kan bolåneförsäkringen vara näst intill ett måste.

Nackdelarna med försäkringen är att den självklart innebär en extra kostnad varje månad. Men i samband med denna kostnad ger den också ett extra skydd. Så beroende på vilka risker och/eller möjligheter du har så får du själv bedöma vad som är lämpligt. Det kan också vara klokt att tala om saken med den bank där du har ditt bolån. Kolla vad de tycker, kanske har de andra möjligheter att erbjuda också.

Länktips!
SvD.se har de sammanställt lite villkor och avgifter för de vanligaste bolåneförsäkringarna.

[adinserter block=”2″]

Hur fungerar en Sjukförsäkring?

Det går inte att försäkra sig mot en sjukdom eller skada, men det går att försäkra sig så att livet blir lättare ekonomiskt sett om sjukdomen skulle vara framme. Att teckna en sjukförsäkring är ett bra sätt att öka chanserna för ett bra liv även som sjuk.

[adinserter block=”1″]

Varför Sjukförsäkring?

Sjukförsäkringens funktion är att hjälpa dig med den ekonomiska biten om du blir sjuk och inte kan arbeta. Att bli sjukskriven kortvarigt kanske inte är något problem för dig, men för de flesta kan en längre sjukskrivning påverkar ekonomin betydligt. När du blir sjuk så är det din arbetsgivare som i regel betalar en så kallade sjuklön under 14 dagar, om du är sjuk längre är det försäkringskassan som tar över ansvaret för att ge dig pengar. Hur stor den summa pengar som du får ar försäkringskassan blir beror på din sjukpenningsgrundande inkomst, även kallad SGI.

Om du behöver sjukpenning gör försäkringskassan först en bedömning om du har rätt till denna, om du har det får du sedan ha den i max 364 dagar under 14 månader. Om du är sjuk längre än så måste du ansöka om förlängd sjukpenning, denna i sin tur får max betalas ut i 550 dagar. Sjukpenningen är aldrig lika hög som en vanlig månadslön och det kan därför bli ekonomiskt kännbart att vara sjuk. Det kan därför vara lämpligt att teckna en extra sjukförsäkring om du känner att du vill vara helt ekonomisk säkrad om du skulle drabbas av en sjukdom av något slag.

Vilka erbjuder extra sjukförsäkringar?

När du köper till en extra sjukförsäkring kan du göra det av försäkringsbolag eller till exempel banker. Vid köpet väljer du vilken storlek eller nivå du vill ha på din sjukförsäkring. Den tillåtna nivån kan variera, för dig som är anställd får du komplettera med upp till 90 % av din normala inkomst och för dig som är egen företagare är den tillåtna nivån i vissa fall så hög som 108 %. Att den som är egen företagare kan få en försäkring som ger mer beror på att dennes lön som tas ut kanske inte alltid är marknadsmässig jämförbar, speciellt inte om företaget befinner sig i en uppstartningsprocess. Denna sjukförsäkrings roll i ditt liv kan vara stor om något skulle inträffa och fördelarna kan vara många om du skulle bli sjuk eftersom du med en egen sjukförsäkring utöver den allmänna kan få bättre ekonomiska förutsättningar.

Å andra sidan handlar det om relativt mycket pengar för den som inte blir sjuk och det är givetvis pengar som skulle kunna sparas på vanligt vis med och användas vid sjukdom. Hur du vill göra är därmed helt upp till dig själv. En annan nackdel är att försäkringen inte alltid kan tecknas av alla, då du del måste ha fyllt 18 år men också ha en bra och normal hälsa för att få den vanliga försäkringspremien. Du kan inte heller teckna försäkringen efter att du har uppnått en viss ålder.

Länktips!
Många försäkringsbolag och banker erbjuder sjukförsäkringar. Läs mer på deras hemsidor om villkor och avgifter. T ex Skandia, Folksam och Länsförsäkringar.

[adinserter block=”2″]

Hur fungerar en Livförsäkring?

Vill du kunna skydda dina nära och kära även om en olycka skulle inträffa dig och ta ditt liv eller din hälsa? Det finns många oförutsebara olyckor som kan inträffa och som kan förändra de ekonomiska situationen för hela familjen. För att skydda sig från sådant kan en livförsäkring vara bra att ha.

[adinserter block=”1″]

I Sverige är det inte jättevanligt att ha en livförsäkring, även om den självklart kan vara både nyttig och behövlig för många. Det på grund av att samhället inte kan skydda och hjälpa med allt vid ett dödsfall hos någon i till exempel familjen. Om en förälder avlider kan det till exempel innebära stora ekonomiska försämringar för en familj då en av försörjarna för familjen försvinner. Det är självklart i sig väldigt jobbigt, men i kombination med sorgen efter dödsfallet kan det vara en katastrof.

Hur fungerar en Livförsäkring?

I huvudsak tecknar man en livförsäkring för att just klara av den ekonomiska biten om någon skulle avlida. du kan teckna en livförsäkring från att du har fyllt 18 år och uppåt. Ofta betalas ersättning ut för dödsfall som inträffar hos försäkrade som är under 65-75 år, beroende på vilket försäkringsbolag som försäkringen är tecknad hos. Livförsäkringen brukar i regel gälla såväl dygnet runt som världen över. Dock kan det vara bra att kola upp hur det ser ut exakt om du ska bo utomlands en längre tid. Pengarna delas i regel ut till den försäkrades make eller maka, men kan också delas ut till barn. Hos de flesta försäkringsbolag kan du också ange en annan person om du så önskar.

Ibland kan även en extra så kallad barnpension ingå i försäkringen, som ger barnen en extra ersättning fram till att de har uppnått en viss ålder. Ersättningen som tas ut från en livförsäkring vid ett dödsfall brukar vara skattefri och kan därmed användas till att betala tillbaka för ett bostadslån eller liknande. Det eftersom försäkringens funktion är att göra den ekonomiska biten hanterbar efter någons död.

Hur stort beloppet som betalas ut är beror på hur hög premie du som försäkringstagare betalar. Desto större premie, desto större belopp betalas ut. Viktigt att veta är också att försäkringen blir dyrare om du är äldre. Du kan också själv påverka din premie, om du vill att ett större belopp ska betalas ut vid eventuell död blir premien högre. Viktigt att komma ihåg när du tecknar en livförsäkring är att se till att den behåller sitt värde. Alltså att om du tecknar en försäkring värd 1 000 000 kronor, så ska den också vara värd motsvarande belopp om tio, tjugo eller trettio år.

Fördelar och Nackdelar

Fördelarna med att ha en livförsäkring är att det blir lättare för dina efterlevande om du skulle råka ut för en olycka och dö. Det negativa är självklart det samma som med alla försäkringar, om ingenting händer är det mycket pengar som har betalats ut till ”ingenting”.

Länktips!
Alla stora försäkringsbolag erbjuder livförsäkringar. På deras hemsidor kan du läsa mer om villkor och kostnader. T ex Folksam, Skandia och Länsförsäkringar.

[adinserter block=”2″]

Varför man bör skriva ett Testamente

Vill du ha koll på vart dina tillgångar går efter att du har dött? i så fall är det viktigt att skriva et testamente. Med ett testamente kan du klargöra hur du vill ha det efter din död, självklart finns det regler om arvsrätt som måste följas, men det är ändå ett sätt att själv få ha ett finger med i spelet.

[adinserter block=”1″]

Vem ärver Vem?

När någon dör finns det regler att följa om hur arvet ska delas upp. Detta gäller allra främst dig som inte har skrivit något testamente, då ditt arv då följer lagens ord. Om du då inte har någon släkt som är närmare än kusiner, tillfaller hela ditt arv den allmänna arvsfonden. Har du släktingar så delas arvet upp efter den så kallade arvsordningen, där den första arvingen är din make eller maka om du har någon sådan. Om denne sedan där delas era gemensamma tillgångar upp mellan era respektive arvingar. Dock har barn som inte är gemensamma med maken eller makan rätt att få ut sitt arv omedelbart efter din död.

Om du inte är gift, men har sambo är det viktigt att upprätta ett testamente om du vill att din sambo ska kunna ärva dig. Det kan till exempel gälla att denne ska kunna o kvar i er bostad med era barn, om ni har några sådana. Om du annars är ensamstående ärver först och främst dina bröstarvingar dig, det vill säga dina egna barn. Om några sådana inte finns, utreder lagen vem som ska ärva dig, efter olika arvsklasser.

Varför Testamente?

Det är viktigt att uppföra ett testamente om du har speciella åsikter om vart dina tillgångar ska falla, speciellt om du inte har några egna barn eller någon släkt eller om dina familjeförhållanden är speciella. Om du har ett fosterbarn som du vill ska ärva måste det testamenteras, samma gäller om du har en sambo som du vill ska ärva, eller om någon som inte enligt lagen är berättigad arv ska få det ändå. Att skriva ett testamente är också viktigt om du vill att något visst ska tillfalla någon speciell, kanske handlar det om konst eller andra föremål som du önskar ska hamna i någon viss hand. I ett testamente kan du dessutom klargöra vem du vill ska vara boutredningsman eller testamentsexekutor.

Du kan testamentera dina egendomar till vem du vill, men dina bröstarvingar, det vill säga dina barn och deras barn, har alltid rätt hälften av arvslotten, även kallad laglotten. Om du vill att även denna del ska tillfalla någon annan än dina bröstarvingar kan du självklart skriva det i ditt testamente. Då får dina barn välja mellan att antingen respektera det eller om de så önskar gå till domstol och begära jämkning för att få ut sin del av arvet.

Som du kanske märker finns det många anledningar till att skriva testamente om du har speciella önskemål eller krav på dina efterlevande. Om du är gift kan ni även tillsammans skriva ett testamente, eftersom era gemensamma tillgångar då delas efter er död.

Länktips!
Lagen.nu kan du läsa mer om hur ett testamente fungerar och vad det finns för lagar som styr hur det ska utformas.

[adinserter block=”2″]

Hyra ut stugan till turister

Runt om i vårt vackra land finns det många fritidshus, friggebodar, gäststugor etc som bara används en liten del av året eller kanske inte alls. Varför inte använda dessa till ett boende för våra turister. Ge dem chansen att få komma nära vår vackra natur.

[adinserter block=”1″]

Det behöver förstås inte bara vara en stuga. Kanske har barnen flyttat hemifrån och det finns rum ”över” i huset/lägenheten. Dessa lediga rum kan användas för att ta emot semesterfirare. Trevligt är också om gästerna kan erbjudas frukost (B&B).

Nytta och Nöje

Att träffa människor från olika länder med olika erfarenheter är väldigt stimulerande och ger många sociala kontakter. Dessutom ger det lite extra klirr i kassan.

Nedan några förslag på vad man kan tänka på innan man börjar hyra ut:

  • Stugan/rummet bör ha egen toalett med duschmöjligheter
  • Rent och snyggt
  • I stugan bör det finnas spis, micro, kaffebryggare, kylskåp
  • Hyr ni ut ett rum är det alltid trevligt om det finns möjlighet göra sig en kopp kaffe/te
  • Ska lakan, handdukar, städning, frukost ingå i priset etc
  • Hur vill ni hyra ut: veckovis, per dag etc?

Skatteregler

Från den totala hyresintäkten får man göra ett grundavdrag med 4.000 kr, samt ett avdrag för underhållskostnader med 20%. Resultatet skattas sedan med 30% och redovisas i inkomstlaget kapital.

Länktips
Det finns olika webbplatser som man kan annonsera på: Blocket.se och Stugknuten.com.

[adinserter block=”2″]

Flytta till något mindre eller bo kvar?

När barnen har lämnat boendet blir det ofta mycket plats över. Hur ska ni som bor kvar då agera? Ska ni bo kvar eller flytta till något mindre? Vad blir skillnaden för just er?

[adinserter block=”1″]

Varför flytta?

Många väljer att flytta till något mindre när barnen har flyttat ut. Dels kanske för att få ett eventuellt tillskott i kassan, eller kanske för att man länge har velat bo någon annanstans men inte har kunnat för barnen skola och annat. Att flytta ut är ett bra sätt att få pengar över till nya saker som resor och liknande, så länge ni flyttar till ett nytt boende med lägre kostnader. Även om den nya bostaden är mindre kan den givetvis vara i samma prisklass eller i en högre, beroende på dess läge. Nackdelen med att flytta till något mindre kan självklart vara platsbrist vid besök av barnen kring högtider, men självklart även mindre plats för alla grejer. Samtidigt kan det självklart vara positivt att få rensa ut och bara spara det som behövs.

Tips vid försäljning

Om ni väljer att flytta är det viktigt att ni vid en husförsäljning ser till att få ut så mycket som möjligt. Ett enkelt sätt att sälja huset är genom en mäklare, som då sköter mycket av det administrativa åt er. Att rensa upp och plocka bort saker så att boendet känns mer opersonligt och luftigt kan också vara en fördel inför en försäljning, då de som kommer till bostaden för att titta enklare kan föreställa sig själva där. Idag talar man mycket om home styling, och det är ett knep som kan vara användbart för att höja bostadens värde inför försäljningen.

Fördelar och Nackdelar

Men självklart kan ni också välja att bo kvar efter att barnen har flyttat ut. Att ha mycket plats behöver verkligen inte vara en nackdel, då det till exempel inte blir några problem när ni får besök. Det kan också kännas tryggt och skönt att bo kvar på samma plats. Det som kan vara negativt är det faktum att det kan bli mer för er äldre att göra hemma, mer städning till exempel. Kostnaderna blir troligen inte högre, men de behöver inte heller minska bara för att barnen flyttar ut.

Hur ni ska göra är självklart helt upp till er. Men det kan vara klokt att se igenom de ekonomiska förutsättningarna. Att tala med era barn om saken är också klokt, då kan ni till exempel få veta hur viktigt det är för dem, samt i vilken utsträckning de kan hjälpa er med saker i huset om det skulle behövas.

Länktips!
Glöm inte att anmäla flytten hos Skatteverket! Läs mer på Skatteverkets hemsida!

[adinserter block=”2″]

Info om Privat Pensionssparande

Utöver den allmänna pensionen och den kollektivavtalade tjänstepensionen väljer många idag att också ha ett eget privat pensionssparande för att kunna leva för mer efter sin pension. Det är bra om du till exempel vill ha goda möjligheter till att resa och göra annat kostsamt som pensionär.

[adinserter block=”1″]

Varför ska man ha ett privat pensionssparande?

Det finns mycket som talar för att ha ett privat pensionssparande. Att ha mer pengar som gammal ger dig mer möjligheter till att göra vad du vill och uppleva det där lilla extra. Utan privat pensionssparande får de allra flesta efter sin pension bara ut 60 till 65 % av den lön man hade innan, under sitt liv som yrkesverksam. Desto längre tid du har kvar fram till din pension, desto mindre pengar behöver du spara per månad för att förbättra din pension. Är det lång tid kvar kan det räcka med någon eller några hundringar per månad för att förbättra pensionen avsevärt.

Det är dock i regel viktigare att se till att ha en tjänstepension än att spara privat, eftersom denna står för en mycket större del av din pension. Det är också viktigt att vara medveten om att pengarna du sparar till din pension är låsta fram till dess och inte går att ta ut innan dagen du går i pension. Sedan den första januari 2008 har avdragsrätten för privatpension minskat, från att basbeloppet legat på 20 150 kronor har det halverats till 12 000 kronor.

Olika former av pensionssparande

Det finns olika sätt att pensionsspara privat, men det är vanligt att man fondsparar i fondförsäkring, eller att man sparar på traditionellt. Det första alternativet innebär större risker, men avkastningen kan också bli högre. Bland de olika fondkategorierna är det vanligast att man sparar i räntefonder, alltså i räntebärande papper, eller i aktiefonder, alltså fonder med aktier. Väljer du att spara på det traditionella sättet är du garanterad ett visst belopp per månad, detta belopp variera sedan beroende på hur din förvaltare har placerat dina pengar, desto bättre placering desto mer pengar tillbaka till dig. Det går också att spara i en pensionsförsäkring, vilken du tecknar hos valfritt pensionsbolag. Detta bolag förvaltar sedan de pengar du sparar mot en avgift, hos dessa kan du inte själv bestämma hur och var dina pengar ska placeras, utan det enda valet du själv kan göra är vilket bolag du ska ha. Det som är positivt med en pensionsförsäkring är att du garanteras ett visst framtida utbetalningsbelopp varje gång du sätter in pengar i försäkringen. Den premie som du betalar till din pensionsförsäkring är avdragsgill, alltså tillåten skattelättnader, upp till 12 000 kronor som tidigare nämnt, men när du börjar ta ut din pension kommer den att beskattas precis som annan inkomst.

Att spara pengar privat inför pensionen är självklart bra eftersom det ger dig större möjligheter som pensionär. Dock måste du vara medveten om att du inte med säkerhet får ta ut pengarna tidigare än din pension, även om du blir väldigt sjuk eller dör. För att vara säker vad som gäller för just dig är det därför viktigt att titta igenom pensionsbolagets avtal noggrant så att du inte känner dig lurad i ett senare skede.

Länktips!
Du hittar allt du behöver veta om pension på Pensionsmyndighetens hemsida.

[adinserter block=”2″]

När ska man gå i Pension?

Många längtar efter att få gå i pension, medan andra hellre skulle jobba några år till. Alla är vi olika och vi har därmed också olika drömmar och mål. Men innan du kan göra ditt val måste du självklart veta hur du påverkas av ditt val om tidig eller sen pension.

[adinserter block=”1″]

När kan man gå i pension?

Efter att du har fyllt 61 år kan du ta ut den allmänna pensionen, alltså även om du inte hunnit fylla 65. Men självklart påverkas pensionens storlek på när du går i pension samt hur mycket du har hunnit arbeta innan detta. Desto längre du har hunnit jobba, desto högre pension kommer du att få. Det finns de som även väljer att jobba längre än till 65 år ålder och de som väljer att gå i pension, men ändå fortsätta jobba deltid. En av de största grejerna som du som vill gå i pension tidigare måste tänka på är dock att du själv måste skicka in din ansökan till pensionsmyndigheten, då du som inte fyllt 65 år får pensionen automatiskt.

Tjänstepension

Tjänstepensionen som du får efter ett avtal, vilket ser olika ut för olika sektorer, går i regel att ta ut från och med att du har fyllt 55 år, även om den normala åldern är 65. Du som vill ta ut pensionen i förväg måste dock även här själv kontakta ditt bolag. Eftersom du ofta själv får välja vart du vill att din tjänstepension ska sparas är det inte ovanligt att denna finns hos flera olika bolag när du väl går i pension. Att tänka på här är att en längre utbetalningstid i regel betyder en lägre pension per månad, alltså en mindre summa pengar att leva på. Om du går i pension efter att ha fyllt 65 är det inget speciellt du bör tänka på här, då ditt bolag då skickar ut information till dig.

På sidan om tjänstepensionen brukar man också ha ett privat sparande. Utbetalningar av pensionsförsäkringar som är privata påminner om de som sker för tjänstepensionen. Även denna pension kan finnas sparad hos flera olika bolag och kan utbetalas på olika sätt, en lägre summa under längre tid eller en högre summa under kortare tid. I regel är det dock så att du som går i pension vid tidigare ålder än 65 får mindre pengar att leva för, eftersom du har haft kortare tid att spara. Men självklart finns det ingen regel utan undantag.

Fortsätta arbeta

Om du vill fortsätta jobba efter att du har fyllt 65 år får du självklart göra det. Enligt den lag som finns så är din arbetsgivare skyldig att låta dig jobba fram till att du fyller 67 år, om du så önskar, efter överenskommelse er emellan kan du sedan jobba hur länge du vill. Om du jobbar längre fortsätter du att spara till din pension, även dessa arbetsinkomster ger dig rätt till pension. Att arbeta samtidigt som du tar ut din pension är också en möjlighet om du så önskar.

Länktips!
Du hittar allt du behöver veta om pension på Pensionsmyndighetens hemsida.

[adinserter block=”2″]