Paddla kanot i svenska vattendrag

Tjusningen med att paddla kanot är att det är tyst, avstressande och så nära naturen det bara går att komma. Sverige med sina vackra och lättillgängliga vattenvägar, är perfekt för paddling. Här väntar miltals av sköna upplevelser i en avstressande orörd natur.

[adinserter block=”1″]

Har du aldrig paddlat kanot förut, kan det vara bra att gå en kurs, för att få in tekniken (paddla framåt, styra, stanna, backa,hålla balansen och kapsejsa), lära sig kanotvett, säkerhet etc.

Vad finns det för kanoter?

Kajak och kanadensare är de vanligaste kanoterna. Kajaken drivs med en dubbelpaddel och är däckad för att klara vågor och vindar. Kanadensaren drivs med enkelpaddel och är öppen och högre än kajaken och passar därför bättre för lugnare vatten.

Kanotleder

Runt om i Sverige finns iordningställda kanotleder. På kartor kan man se hur man tar sig fram, var rast- och tältplatserna finns, vad man ska se upp med (dammar, strida åar etc), om man behöver kanotvagn (ibland tar plötsligt vattnet slut och man behöver transportera kanoten på land till nästa vattendrag). Ett tips: Plasta in kartan/sjökortet. Kompass behövs vid havspaddling. Använd alltid flytväst och packa alltid med ett vattentätt ombyte (ifall du kapsejsar).

Tack vare den fantastiska Allemansrätten har vi möjlighet att  ta oss fram nästan överallt längs våra kuster, sjöar och vattendrag. Tänk på att vi är gäster i naturen och måste visa hänsyn till både djur och växter.

Ha en skön tur och upplev samspelet mellan dig och vår vackra natur!

Länktips!
Hos Svenska Kanotförbundet hittar du kanotleder, uthyrare och mycket mera. Besök deras hemsida här: www.kanot.com

[adinserter block=”2″]

Vandra i det charmiga Cornwall

Ta på dig vandringsskorna och vandra mellan pubarna i charmiga Cornwall. Cornwall har en fantastisk natur. Från den dramatiska kustlinjen i norr mot Atlanten till skyddade vikar i söder – Cornwalls riviera.

[adinserter block=”1″]

Städerna Bude, Tintagel, Port Isaac (inspelningsplats för TV-serien Doc Martin), Padstow, Newquay, St Ives, Penzance, Looe m.m. utgör bara en bråkdel av alla charmiga städer som finns i Cornwall.

Utefter Cornwalls kust finns det mängder av små pittoreska fiskebyar med smala slingrande gator som kantas av gamla vitkalkade stenhus, samt härliga sandsträder där du kan ta dig ett dopp i Atlantens frustande vågor. Från vandringsstigarna högt uppe på klipporna, har man en fantastiskt utsikt över den dramatiska kusten.

Vandringsleder på Cornwall

Vandringsleden The South West Coast Path National Trail går mellan Minehead vid kanten av Exmoor Nationalpark till Poole i Dorset, och är en av världens största turistattraktioner. Sträckan är på ca 630 miles (drygt 10 mil). Lagom vandring per dag är ca 1-2 mil.

Boende på Cornwall

Det finns gott om B & B:s utefter leden. Här kan man tillbringa natten i en charmig stuga och krypa ner i en skön säng efter dagens strapats. På morgonen bjuds man på en stadig ”English Breakfast” med vita bönor, bacon, scrambled egg, stekta tomater och champinjoner, korvar, müsli, youghurt, tea, toast med olika marmelader, juice m.m. Efter denna frukost klarar man lätt av flera kilometer, innan det är dags för en paus på någon mysig pub.

Det är lätt att få tag på kartor över de olika vandringslederna i Cornwall. De ger tydliga anvisningar om:

 • hur man tar sig till starten av vandringsleden
 • parkeringsplatser
 • toaletter
 • närmaste affär
 • vad man ska se upp med utefter vandringsleden (branta passager etc)
 • svårighetsgraden på vandringsleden
 • växter och djurliv i området

Förberedelser

Det är lämpligt att förbereda vandringarna hemma innan ni reser till Cornwall. Genom internet får man värdefull information om lederna, boende etc. Se också över packningen: rejäla vandringsskor, regnkläder, ombyte i ryggsäcken, vattenflaska etc.

Njut av Cornwalls fantastiska vyer och känslan av frihet, blandad med mysiga pubbesök tillsammans med härligt sociala engelsmän!

Länktips!
Läs mer om vad Cornwall har att erbjuda på Visit Cornwall’s hemsida (ENG).

[adinserter block=”2″]

Vandra på det vackra Madeira

Madeira är en otroligt vacker ö i Atlanten. Den är som en flytande blomsterkrona med en prunkande trädgård full av orkidéer, protea, bougainvileor, hortensior, liljor, echium, papegojblommor, jakarandaträd, etc kombinerat med makalösa vyer med branta stup, dramatiska berg och hisnande klippväggar.

[adinserter block=”1″]

Madeira bjuder på ett subtropiskt till tropiskt klimat med en medeltemperatur på 19-23 grader året runt. Det är aldrig fel tid att åka till Madeira, men det blommar som mest i november. Hit kan du resa för att bl a vandra i levadorna. Det drygt 200 mil långa nätet av bevattningskanaler, som byggdes för att transportera vatten från bergen till terassodlingarna, används idag även som vandringsleder. Det finns vandringsleder för alla  – från lätta till dramatiska och mycket krävande.

Det finns mängder med olika företag som arrangerar vandringar med engelsktalande bergsguider. Har man inte varit på Madeira tidigare, kan det vara en bra idé att utnyttja ett sådant arrangemang. Vill man klara sig själv, går det också alldeles utmärkt på denna trevliga och gästvänliga ö. Det finns vandringshäften att köpa, där de olika turererna beskrivs, samt hur man tar sig dit och hem med buss.

Tips inför vandringen

 • ha en bra karta över vandringsleden
 • meddela gärna hotellet eller din resebyrå var du tänker vandra
 • ha rejäla skor på fötterna
 • ta med vattenttäta kläder
 • ta med vatten och någonting att äta
 • ha koll på hur lång tid vandringen tar, så ni är tillbaka innan mörkret faller

Tips på vandringsleder

Levada da Serra do Faial (lätt vandring)
En populär och enkel levadavandring norr om Funchal. Här växer liljekonvaljträd som blommar augusti till september och doftar ljuvligt. Här växer även eukalyptusträd, kamelia, rhododentron och Afrikas lilja i mängder. En skön och behaglig vandring på ca 5 km som tar drygt 1,5 timme.

Levada do Furado (Ribeiro Frio – Portela) (medelsvår vandring)
Levadan startar med en 1,5 km skön promenad i lummig grönska genom Lauri Silva (skog som finns med UNESCOs världsarvslista). I levadan simmar fiskar och det finns många vackra utsiktsplatser. Levadan är ibland mycket smal, brant och stenig. Det är ingen risk att gå vilse, om man bara följer vattnet. En vandring på ca 10 km som tar ungefär 3.5 timmar. Vi valde att gå fram och tillbaka på levadan, vilket tog ca 5 timmar.

Ponta de Sao Lourenco (för mycket vana vandrare)
Detta är ingen levadavandring, utan en vandring på Madeiras karga östspets. Här växer endast låga buskar och fikonkaktus, men vid klart väder bjuds man på en fantastisk utsikt. Går man hela turen, kommer man att stöta på branta, smala passager, som man ska ta sig förbi. Dock kan man när som helst vända och gå tillbaka till parkeringsplatsen (som man för övrigt ser nästan hela tiden).

Pico Ruivo (för mycket vana vandrare)
Pici Ruivo är Madeiras högsta topp på 1.862 m ö h. Från Pico do Arieiro kan man nå toppen genom en 10 km lång promenad. Området är otroligt mäktigt med moln som svävar över bergen. Är man det minsta höjdrädd, är detta inte en vandring att rekommendera. Det är också en mycket ansträngande vandring med stora höjdskillnader i den tunna luften. Varma kläder rekommenderas, då det ibland kan vara väldigt kallt och blåsigt.

Andra tips på vad man kan göra på Madeira

 • Provsmaka det berömda Maderiavinet
 • Besöka Funchals berömda, färgrika saluhall, där du hittar frukt, grönsaker, blommor och en fiskmarknad. En specialitet är den fula men ljuvligt goda djuphavsfisken Espada som lever på mellan 2.000 till 6.000 meters djup!
 • Besöka byn Camacha – korgflätarbyn
 • Besöka Botaniska trädgården norr om Funchal (ta kabinbanan upp och upplev Funchal från ovan)
 • Uppleva Cabo Girao (580 m ö h) – världens näst högsta kustklippa
 • Besöka byn Santana med sina små mysiga stråtakshus
 • Besöka Eira do Serrado med sin hänförade utsikt över Curral das Freiras – Nunnornas dal – bedårande vacker dal
 • Spela golf på någon av öns två fantastisk vackra golfbanor; Palheiro eller Club de Golf Santo de Serra

Länktips!
Läs mer om vandring på Madeira på Madeira-live.com.

[adinserter block=”2″]

Cykla i Toscana’s vackra natur

Toscana har allt man kan begära; den mycket välsmakande maten, utsökta viner såsom Chianti, Brunello etc. konsten, praktfulla historiska byggnader överallt och ett av världens vackraste landskap.

[adinserter block=”1″]

På cykel kommer du nära den fantastiska naturen med sina böljande kullar, olivlundar, vingårdar, rader av cypresser, gamla vackra stenhus, slott, medeltida arkitektur och vyer som får dig att tappa andan.

Utmanade cykling

Det finns gott om fina asfalterade vägar med liten trafik som är perfekta för cykling. För att klara uppförsbackarna som ofta kan vara både långa och sega, krävs bra kondition och många mil i benen. Men vilken skön känsla det är när man har kommit upp på toppen och får belöningen med den fantastiska utsikten. Dessutom har man framför sig en underbar utförslöpa – ta det bara försiktigt för det kan lätt gå alltför fort nerför!

Att cykla i Italien är nästan som en nationalsport och ni kommer inte att vara de enda cyklisterna på vägarna. Här uppmuntrar man varandra med glada tillrop, och hjälper varandra om kedjan har hoppat av eller har några andra problem.Överallt efter vägarna passerar man mysiga restauranger och kaféer.

Var ska man cykla?

Vackra cykelområden finns det överallt men några förslag är området runt byn Vescovado nära Siena, Chianti Classicos vindistrikt mellan Florens och Siena, Val d`Orcia, städerna Radda in Chianti, Montalcino, Montepulciano, Lucca, Pienza, San Gimignano m.m.

Om du mot förmodan inte har fått upp värmen i kroppen efter cykelturen, kan du ta dig till Saturnia och ta ett bad i det svavelhaltiga termalvattnet på ca 37º C.

Övriga nöjen i Toscana

Efter att ha ställt cykeln åt sidan finns det förstås mycket annat som man bör göra när man är i Toscana. Utforska de charmiga byarna som finns överallt, deltaga i vinprovningar och smaka av det toscanska köket.

Det finns mängder av färdiga cykelpaket på internet, men man också göra resan på egen hand. Agriturismo Toscana är ett mycket bra alternativ för boendet. Här kan man få bo i ett restaurerat slott, bondgård eller kloster bland vingårdar och olivlundar.

Om du cyklar på egen hand, kom ihåg

 • 21 växlad cykel med handbroms
 • väska bak för bl a ombyte
 • cykellås
 • reparationsväska
 • hjälm
 • vattenflaskor
 • cykelhandskar
 • cykelsadel och cykelbyxor

Bästa tid för cykling i Toscana är mars – juni och september – oktober. Juli och augusti är mycket varma månader.

Länktips!
Läs mer om att cykla i Italien på Italienska Statens Turistbyrå.

[adinserter block=”2″]

Cykla Sverigeleden och upptäck Sverige

Tycker du om att motionera och vill gärna uppleva spännande saker samtidigt som du gör detta? Varför inte ta och ge dig ut på en cykeltur efter Sverigeleden? Utmed Sverigeleden finns det mycket att upptäcka och se, samtidigt som du får motion!

[adinserter block=”1″]

Vad är Sverigeleden?

Sverigeleden är Sveriges längsta cykelled och går upp till hela 9 500 kilometer. Utmed denna led får du upplev mycket utav den härliga naturskönhet som finns i Sverige, med varierande landskap, djupa skogar, vackra ängar och svalkande vattendrag. Leden går till största del genom öppna kulturbyggen, vilket gör att du dessutom ofta har närhet till stora sevärdheter.

Men i och med att leden är så omfattande och sträcker sig över hela Sverige så får du som vill ut och upptäcka ofta begränsa dig och välja en del av Sverige i taget. Kartorna över Sverigeleden är också uppdelade i olika distrikt, eftersom en hel karta skulle bli väldigt otymplig. Du kan därför lätt välja om du vill cykla i södra, norra, eller mellersta delen av Sverige. Beroende på vart du cyklar finns självklart olika intressanta stopp att göra. I södra Sverige kanske det är spännande att stanna i Malmö eller Lund och kolla på arkitektur, eller varför inte stanna i en mysig skånsk by? Mellersta Sverige bjuder på Sundsvall och världens nordligaste riktiga stenstad, höga kusten med härliga badmöjligheter och häftig natur. Norra Sverige bjuder på en väl bevarad kultur och miljö, med härlig närhet till naturen.

Förberedelser

När du ska ge dig ut och cykla ut med Sverigeleden bör du innan du ger dig iväg självklart förbereda dig. Du måste se till att cykeln är i bra skick, samt packa ner det du behöver. Ska du cykla och bo på hotell eller ska du tälta? Kanske bör du i förväg lägga upp vilka sträckor du ska cykla vilka dagar. Att ta med utrustning som cykelhjälm och reflexväst är inte heller helt fel, då de ökar säkerheten. När du packar kan det vara smart att göra det i cykelväskor. Då slipper du har så mycket packning på ryggen och skonar därmed axlarna. Att ha med ett första hjälpen kit för både dig och din cykel är också smart om något skulle inträffa under cykelturens gång. Om du vill kan du självklart ge dig ut på dagsutflyter ut med cykelleden också, kanske finns det något härligt mål i närheten av din stad som du kan besöka!

Länktips!
Du hitta kartor och kan läsa mer om Sverigeleden på Svenska Cykelsällskapets hemsida!

[adinserter block=”2″]

Testkör en exklusiv Sportbil

Om du gillar bilar och vill uppleva något nytt och speciellt kanske du bör prova på att testköra en exklusiv sportbil! Det är ett enkelt och roligt sätt att höja spänningen i vardagen och prova på något nytt.

[adinserter block=”1″]

Var kan man testa en sportbil?

Att testköra en exklusiv sportbil går att göra på många platser i Sverige, till exempel i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra stora eller populära städet. Men det går också att testköra sportbilar på många platser i andra länder runt om i Europa och världen. Upplevelsen är rolig att både ge till sig själv, eller varför inte att ge bort som present till en biltokig bekant?

Hur går det till?

En testkörning av en exklusiv sportbil går ofta till så att du till en början får välja vilken bil du vill testköra. Detta kan antingen ske vid bokningen eller på plats, men i de allra flesta fall finns det flera alternativ att välja mellan. Exempel på exklusiva sportbilar som kan finnas är Ferrari och Porsche, men om du är ute efter en speciell bil som du drömmer om att köra kan du självklart kolla vart exakt den finns att prova på. Väl på plats hälsas du sedan välkommen av den instruktör som ska följa dig under din testkörning. Viktigt att komma ihåg är att körkort ofta är ett måste, så glöm inte att ta med det!

När du har hittat eller valt den bil du ska köra informerar instruktören ofta lite kort om denna, så att du har lite bakgrundskunskaper. Instruktören brukar också berätta om och förklara olika körtekniker som lämpar sig för bilen i fråga. När detta är avklarat är det din tur att köra! Ofta får du köra tillsammans med instruktören, men detta kan självklart skilja sig beroende på vart det är du testkör din sportbil. Körningen brukar håla på i cirka 15 minuter, men kan självklart också vara längre eftersom du ”får vad du betalar för”.

Förberedelser inför testkörning

Innan körningen är det inget speciellt du måste förbereda. Det enda som egentligen krävs är att du är nykter och har med dig körkort, precis som när du ska köra i vanliga fall. Att klä sig bekvämt är självklart också ett plus och att ladda kamerabatteriet ordentligt så att du kan föreviga stunden rekommenderas!

Länktips!
Hos Hertz Supercars kan man testköra Lamborghini eller Ferrari  i Malmö eller Stockholm.

[adinserter block=”2″]

Prova på olika Skytteaktiviteter

Att prova på nya saker är inte bara roligt, det är också utvecklande och stimulerande. För dig som tycker om vapen eller precisionsporter, är skytte en bra aktivitet som ger dig nya utmaningar.

[adinserter block=”1″]

Lerduveskytte

En vanlig skytteaktivitet är lerduveskjutning. Det går ut på att du och ditt sällskap skjuter lerduvor med hagelgevär med vilket man oftast använder stålhagel som ammunition. Oftast inleds en övning i lerduveskytte med en genomgång och instruktion av vapnet, alltså hagelgeväret och dess funktion. Hur du som skytt använder det och hur du bäst får bra sikt, en bra avtryckningsteknik samt självklart vilka säkerhetsföreskrifter som finns och som måste följas. Ni skjuter sedan på lerduvor som skjuts upp i luften. Du som ska vara med och hålla på med lerduveskytte bör innan tänka på att ta med dig hörselskydd, då det kan blir rätt högljutt.

Pistolskytte

Du kan även prova på pistolskytte. Det är en skytteaktivitet där du får skjuta med riktig pistol och öva på olika skjuttekniker och därmed bli en bättre skytt. Övningen och kurser i pistolskytte sker i de allra flesta fall på bana, det beror på att det är ett farigt vapen och man kan därmed inte utöva skyttet vart som helst. Vilken typ av pistol som används kan skilja och på många platser som anordnar pistolskytte finns flera olika pistoler att tillgå. Innan man kör igång på en pistolskyttekurs får du som deltagare först genomgå en liten säkerhetsutbildning för att skyttet ska ske helt säkert. Efter denna är det bara, med din handledares hjälp, att börja utvecklas!

Skytte med pilbåge

Precis som med pistolskytte så utförs skytte med pilbåge också på bana, i de allra flesta fall. Dock finns det självklart undantag och banan behöver inte vara inomhus. När du provar på skytte med pilbåge får du lära dig att hantera en pilbåge och dess pilar. Ofta över man på att skjuta prick och dylikt. En sak som gör skytte med pilbåge så roligt är att du snabbt märker när du blir bättre på att träffa!

Utöver dessa tre skytteformer finns det självklart fler, om ni är en större grupp kan ni till exempel prova på paintball, som är en skyttesport där man skjuter med vapen fyllda med färgammunition. Var du kan prova på dessa olika skytteaktiviteter varierar och alla finns inte heller i alla städer, men för att få exakt information om just din stad kan du antingen söka på internet eller till exempel höra av dig till en lokal skytteförening.

Länktips!
Hos Jägareförbundet hittar du mer info om jakt och skytte samt länkar till olika skytteklubbar.

[adinserter block=”2″]

Vad är ett Fyrhjulssafari?

Tycker du om att vara utomhus och att uppleva nya saker? Då är kanske ett fyrhjulssafari något för dig! Att åka på fyrhjulssafari är ett enkelt och roligt sätt att uppleva omkringliggande natur på ett nytt sätt.

[adinserter block=”1″]

Hur fungerar ett Fyrhjulssafari?

På ett fyrhjulssafari åker du och andra deltagare på safarit runt på en varsin fyrhjuling och tittar på det som safarit avser, det är alltså som ett vanligt bil-, gång- eller cykelsafari fast med fyrhjuling. Ofta består safarier gruppen av flera olika medlemmar vilket ofta leder till en härlig gemenskap och nya kontakter. Att man använder fyrhjuling gör att det känns spännande och roligt, men det är också praktiskt då man kan ta sig längre än vad man kan till fots, samt på krångligare vägar än med bil.

Fyrhjuling

Vad är då egentligen en fyrhjuling? En fyrhjuling är ett motordrivet fordon på fyra hjul, där du som förare sitter på en sits. Fyrhjulingar har ingen kaross och är på så sätt lite lika motorcyklar. Det gör också att du som förare känner dig friare och närmare naturen som du vistas i. För att behålla säkerheten trots för dig som förare, får du medan du kör fyrhjulingen ha en hjälm på dig, precis som när man kör eller åker motorcykel. Om det är ett fyrhjulssafari avsett för deltagare utan egen fyrhjuling kan en lite förarkurs om hur man använder fordonet också ingå i safariet.

Var åker man?

Var brukar man då åka och vad är det man ser och upplever? Ja, fyrhjulssafaris finns självklart på flera platser i landet, men det är speciellt populärt på Gotland. På Gotland upplever man med hjälp av fyrhjulingen öns landskap och natur. Tack vare att fordonet är så flexibelt går det att ta sig fram på kringliga små väger som du aldrig annars skulle besöka. En tur kan variera i längd, från att vara bara över några timmar på en dag, till att vara under en hel helg med övernattning och måltider med mera. Att åka på ett fyrhjulssafari är utöver en upplevelse av naturen och en rolig körtur, även en möjlighet till att möta nya människor.

Länktips!
Mcraft anordnar 2,5 dagars safari med på de gotländska vägarna där man tar med sin egen fyrhjuling. Läs mer här: www.mcraft.se/motorevent/fyrhjul.html

[adinserter block=”2″]

Svampplockning för Nybörjare

Svampplockning är ett nöje som många ägnar sig åt under svampsäsongen. Det är ett enkelt sätt att komma närmare naturen och få frisk luft, samtidigt som du kan plocka hem delikatesser till matbordet! Vad är härligare än att kunna säga att ja, de där kantarellerna har jag plockat själv, visst smakar de bra?

[adinserter block=”1″]

Om Svampplockning

Svamplockning är ett intresse och en hobby som passar precis alla. Dock är det viktigt att vara lite eftertänksam och ha lite kött på benen innan man hugger in i skogens läckerheter. Om du är ute efter en speciell sorts svamp kan det till exempel vara klokt att kolla upp var denna växer innan du ger dig ut, då du kanske inte vill lufsa runt i skogen utan resultat, även om upplevelsen av naturen självklart också är en del av svampplockningen.

Olika svampar

Kantarellen är kanske den allra vanligaste svampen i tanken hos svampplockare. Kantarellen är en gul svamp av en lite mindre storlek. Den är mycket praktiskt då den håller sig fin länge i skogen och aldrig utsätts för skadedjur som larver. Hela svampen kan dessutom tas om hand och ätas upp i till exempel soppor eller stuvningar. Kantarellen går inte att förväxla med någon giftig svamp, men den går att förväxla med andra svampar som inte smakar så bra. Men om du bara lär dig skillnaden mellan svampar som har skivor och svampar som har åsar, som den riktiga kantarellen, är problemet ur världen. Utöver den vanliga gula kantarellen hör även trattkantarellen till en av Sveriges mest populära svampar. Denna plockas precis som kantarellen lite över allt i skogen och är god att ha i matlagningen. Bland de vanliga svamparna finns också soppar, dessa är dock väldigt utsatta för larver, så kolla att de är fräscha redan ute i skogen så att du inte släpar hem något du sedan bara måste slänga.

Giftiga svampar

Det är viktigt att du är säker på att svamparna du plockar inte är giftiga. Alla känner självklart till den giftiga flugsvampen, men det finns fler svampar än denna som kan vara förödande för en människa att få i sig. Om du känner dig osäker är det därför klokt att ta med en svampbok ut i skogen. Då kan du hela tiden checka i den om du blir osäker på svampens karaktär.

Vad ska man ta med sig?

Vad bör man då ha med sig ut i skogen när man ska ut på svampplockning? Först och främst så bör du ha på dig bekväma kläder och kanske stövlar om det är blött ute i skogen. Men utöver detta är en bra svampkniv bra att ha. En svampkniv är en kniv som är kombinerad med en lite borste, så att du kan borsta bort skräp från svampen. Om du inte har en svampkniv går en vanlig liten kniv och en pensel avsedd för till exempel bakning lika bra att använda. De plockade svamparna bör du sedan lägga i en medhavd korg eller papperspåse. Du ska inte lägga svampen i en plastpåse, då den då blir dålig jättefort.

Länktips!
www.naturplats.com kan du läsa deras utförliga nybörjarguide till svampplockning.

[adinserter block=”2″]

Unna er en Spa-Weekend

Att sköta om sig själv under denna paus är ett effektivt sätt att snabbt bli utvilad och redo för nya utmaningar igen. Så varför inte checka in på ett spa under en helg och låta någon annan göra grovjobbet medans du bara slappnar av och njuter?

[adinserter block=”1″]

Att åka på spa weekend har blivit mer och mer populärt, bland såväl unga som äldre. Antingen väljer folk mellan att checka in på ett spahotell i sin egen stad, eller så väljer de att passa på att åka bort och koppla bort vardagen helt och hållet. Varför inte kombinera storstadssemestern eller skidsemestern i fjällen med härligt och avkopplande spa? Ett spahotell är ett hotell som har ett eget spa och som erbjuder såväl spaanläggning som spabehandlingar.

Spa på hotell

På hotellet kan du dels koppla av i relaxen, men också unna dig en behandling. Ofta har hotellen speciella paket där en eller flera behandlingar ingår, tillsammans med inträde till spaanläggningen eller relaxen. I sådana paket ingår ofta ett fint rum med bra faciliteter, samt en eller flera måltider beroende på hur länge ni stannar och vilken typ av weekend det är. Det gör att du som önskar praktiskt taget kan stanna på hotellet under hela din vistelse. Att åka på en spa weekend är något du dels kan göra själv, men också tillsammans med någon. Kanske ska du ta med din partner och njuta tillsammans med denna, eller varför inte plocka med en vän?

Olika behandlingar

När det gäller behandlingar finns det en hel uppsjö att välja mellan. Kanske behöver dina muskler mjukas upp och din blodcirkulation stimuleras med hjälp av en klassisk massage? Eller varför inte bara njuta av en massage med heta stenar? Idag finns det massor av olika varianter på massage, vilket gör att du kan hitta den typ som passar just dig. En del spaanläggningar kan till och med erbjuda chokladmassage!

Ofta finns det även behandlingar för vissa delar av kroppen också. Kanske kan du unna dig en ansiktsbehandling och få mjuk, len och skimrande hud? Eller varför inte en fotbehandling inför sommaren eller festen. Vilken behandling du ska välja är helt och hållet upp till dig och dina behov. Om du har svårt att bestämma dig kan du självklart öra med personalen om vad de erbjuder för något.

Länktips!
www.svenskaspahotell.se hittar du 40 st hotell som erbjuder spa. Svenska Spahotell är en förening för svenska högkvalitativa anläggningar med spaverksamhet.

[adinserter block=”2″]

Hur fungerar en Chokladprovning?

Älskar du choklad och vill utveckla dina chokladsinnen och kunskaper om just choklad? Då är chokladprovning kanske något för dig! Chokladprovning har blivit allt mer populärt och finns därmed att tillgå på flera platser i landet.

[adinserter block=”1″]

Hur går det till?

En chokladprovning kan gå till på flera olika sätt, beroende på var du gör den. Den kan vara inriktad på olika sorters choklad och innehålla olika sorts information. På många ställen kan du dessutom välja mellan att göra chokladprovningen i grupp med andra, eller i ett eget slutet sällskap. Gemensamt för dem flesta är dock att du som chokladprovare får prova på riktigt fin choklad och utmana dina smaklökar. Ibland kan chokladprovningen även innehålla provsmakning och kunskap om drycker som passar till choklad. I samband med provningen brukar du som provar få fylla i ett formulär, för att sedan kunna utvärdera vad som skilde de olika chokladsorterna åt.

Lär dig mer om choklad

Ofta brukar den som går på chokladprovning också få lära sig om en del av all historia som finns bakom choklad, samt om hur kakaobönan odlas och hur man sedan framställer choklad ur denna. På många chokladprovningar tas också chokladens positiva effekt på hälsan upp. Att prova choklad kan ge en ”aha”- upplevelse, då du kommer märka och lära dig om vilka skilda smaker olika sorters choklad har. Smaken kan skilja sig på grund av flera faktorer, det kan bero på bönan, på odlingsplatsen och på kakaohalten, men självklart också på hur chokladen har framställts och vilka mer ingredienser som har använts.

Anordna en egen chokladprovning

Om du inte vill gå på en organiserad chokladprovning, kan du lika väl ha en hemma själv! Det är ett utmärkt sätt att göra något nytt på, kanske tillsammans med några vänner och bekanta, eller bara med familjen. Det fina med att ha chokladprovningen hemma är att du själv bestämmer! Inför en chokladprovning hemma finns det flera olika sorters kit att köpa. I ett sådant kit ingår ofta ett protokoll, där du under chokladprovningen för in noteringar. Själva chokladen i paketen kan sedan variera beroende på vad du själv känner för. Ofta finns det även guider att beställa, som hjälper dig att matcha chokladen med just det du vill. Kanske vill du veta vilket vin som passar bäst till, eller vilket kaffe du ska föredra.

Vad ska man tänka på?

Innan man ska på chokladprovning finns det en del saker som det kan vara bra att tänka på. Du bör exempelvis försöka undvika att använda stark parfym eller något annat som doftar starkt när du ska på chokladprovning. Det beror på att starka dofter kan distrahera luktsinnet när du och de andra som prövar med dig, ska dofta på chokladen. Luktsinnet är nämligen en del av den slutliga upplevelsen av chokladen!

Länktips!
Chokladfabriken i Stockholm erbjuder chokladprovning där man även får se lite verktyg och maskiner som används vid pralintillverkning. Läs mer här: www.chokladfabriken.com/chokladprovning

[adinserter block=”2″]

Hur fungerar en Whiskyprovning?

Tycker du om Whisky? Eller tycker du kanske att det är dags att börja göra det? Oavsett vilka motiv du har så är Whiskyprovning ett utmärkt sätt att utveckla sitt smaksinne och sina kunskaper om en av världen kändaste alkoholdrycker.

[adinserter block=”1″]

På en Whiskyprovning får du som provar testa olika sorters Whisky av olika karaktär. Genom att smaka på olika sorter kommer du med din guides hjälp lära dig skillnaden mellan dem. Ni kan till exempel reda ut vilken skillnad det egentligen är på Whisky som är från Irland och Whisky som är från USA, eller något annat land.

Lär dig mer om Whisky

Whiskyprovningen brukar dessutom erbjuda en lärorik vandring tillbaka i Whiskyns historia. Denna historia är väldigt spännande och sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden, kanske får du kanske här reda på varför Whiskyn ibland går under namnet ”livet vatten”. Att kombinera avsmakningen och historian gör att provningen blir fulländad och du som provar går därifrån med nya insikter och utvecklade smaklökar.

Men självklart får du också lära dig om hur Whiskyn tillverkas och vilka faktorer som påverkar dess smak. Den som håller i Whiskyprovningen brukar ofta gå igenom såväl destilleringsprocessen som vad begreppen single och blended står för i Whiskysammanhang. Ofta får du även lära dig andra begrepp som gör det enklare att förstå och uppleva skillnaden mellan olika sorters Whisky.

Anordna en Whiskyprovning

Att gå på Whiskyprovning är en upplevelse för flera sinnen och ofta går det att välja mellan att ha provningen i grupp med andra, eller för ett lite mindre privat sällskap. Men självklart kan du också hålla i en Whiskyprovning hemma, för dig, dina vänner och kanske familj. Det är ett jättebra sätt att förena nya upplevelser med umgänge. Om du ska ha en Whiskyprovning själv är det bra att kolla upp vilka Whiskysorter som är värda att testa för just era ambitioner med provningen. Om du själv tänkt leda provningen kan det självklart också vara bra att ta reda på bakgrundsinformation så att du kan informera dem som är med och provar om Whiskyn, dess tillredningssätt och historia.

Vad ska man tänka på?

Innan du ska gå på Whiskyprovning, eller hålla i en själv, finns det självklart saker som är viktiga att tänka på. Oavsett vart du ska på provningen kan det till exempel vara klokt att minimera doften du själv bär, så som parfym, för att låta Whiskyns egna dofter komma fram i så hög grad som möjligt. Om du håller i en Whiskyprovning själv är det dessutom viktigt att tänka på att vara väl förberedd med många glas, samt att vara väl förberedd så att du kan informera dina gäster om skillnaderna mellan de olika Whiskysorterna.

Länktips!
Systembolaget erbjuder dryckesprovingar på ett flertal orter i Sverige. Läs mer här: www.systembolaget.se/Tjanster/Dryckesprovningar

[adinserter block=”2″]

Hur fungerar en Vinprovning?

Tycker du att vin är något av det allra bästa som finns, eller vill du bara lära dig mer om drycken? I så fall är kanske en vinprovning något för dig. På en vinprovning får du lära dig mer om olika viner och utveckla ditt smak och luktsinne för dessa.

[adinserter block=”1″]

Vad är en Vinprovning?

Vinprovningar anordnas på många platser runt om i Sverige, men också på andra platser i världen. Gemensamt för dem är alla är hur de går till, då tillvägagångssättet ofta är liknande på alla ställen. Hela vinprovningen går egentligen ut på att stanna upp och granska drycken, vinet, lite närmare. Hur smakar det och hur doftar det? Alltså, hur påverkar det våra sinnen. Men med i bedömningen måste också eftersmaken få komma in och kanske hur vinet ser ut för ögat. Att gå på en vinprovning är ett enkelt sätt att utveckla sitt eget smaksinne och tycke för vin och därmed en chans att uppskatta drycken ytterligare.

Lär dig mer om Vinet

På en vinprovning får du utöver att lära dig att granska hur vinet känns för dina sinnen även lära dig om vinets historia och kultur. Hur just denna historia ser ut kan självklart variera beroende på vilken typ av vin ni testar, i och med att historia och kultur skiljer sig mellan olika regioner och typer av viner. Man brukar ibland säga att vinprovning är en utveckling och utmaning för både sinnet och intellektet, det beror på det faktum att vin har just så mycket historia och kultur i ryggen, men självklart också geografi, odlingsteknik och botanik att lära om. Eftersom alla viner sedan på något sätt är olika, finns det alltid något nytt att lära.

Hur går det till?

På en vinprovning får du lära dig om hur du luktar på vinet, hur du granskar dess färg samt hur du identifierar olika smaktoner. Du får självklart också lära dig om hur olika druvor och lagringar påverkar vinet och om hur olika regioner sätter olika prägel på drycken. På en del provningar provar man också på att göra så kallade blind tester och tester med slutna ögon, för att så mycket som möjligt av uppmärksamheten ska läggas på vinets smak och doft och inte på flaskans utformning. Innan du går på en vinprovning är det viktigt att du inte har någon dominerande doft eller smak på eller kring dig som förstör vinets intryck. Det kan därför vara bra att till exempel inte äta stark mat innan eller bära starka och dominerande parfymer.

Anordna egen vinprovning

Vill du anordna en vinprovning själv för dina vänner och bekanta? Gör det då! Att ha en vinprovning själv är minst lika lärorikt som att gå på en anordnad, det är dessutom väldigt socialt och troligen mycket uppskattat av dina vänner och bekanta. För att ni ska kunna lära er så mycket som möjligt kan du innan vinprovningen läsa på speciellt om de vinerna som ni ska testa. Då kan du informera dina gäster om vinets historia och karaktär och därmed blir vinprovningen ännu lite djupare. Vill du ha en speciell guide att följa finns det vägledning för vinprovning både i böcker och tidningar och på internet.

Länktips!
Systembolaget erbjuder dryckesprovingar på ett flertal orter i Sverige. Läs mer här: www.systembolaget.se/Tjanster/Dryckesprovningar

[adinserter block=”2″]