Vandra på det vackra Madeira

madeira

Madeira är en otroligt vacker ö i Atlanten. Den är som en flytande blomsterkrona med en prunkande trädgård full av orkidéer, protea, bougainvileor, hortensior, liljor, echium, papegojblommor, jakarandaträd, etc kombinerat med makalösa vyer med branta stup, dramatiska berg och hisnande klippväggar.

Madeira bjuder på ett subtropiskt till tropiskt klimat med en medeltemperatur på 19-23 grader året runt. Det är aldrig fel tid att åka till Madeira, men det blommar som mest i november. Hit kan du resa för att bl a vandra i levadorna. Det drygt 200 mil långa nätet av bevattningskanaler, som byggdes för att transportera vatten från bergen till terassodlingarna, används idag även som vandringsleder. Det finns vandringsleder för alla  – från lätta till dramatiska och mycket krävande.

Det finns mängder med olika företag som arrangerar vandringar med engelsktalande bergsguider. Har man inte varit på Madeira tidigare, kan det vara en bra idé att utnyttja ett sådant arrangemang. Vill man klara sig själv, går det också alldeles utmärkt på denna trevliga och gästvänliga ö. Det finns vandringshäften att köpa, där de olika turererna beskrivs, samt hur man tar sig dit och hem med buss.

Tips inför vandringen

 • ha en bra karta över vandringsleden
 • meddela gärna hotellet eller din resebyrå var du tänker vandra
 • ha rejäla skor på fötterna
 • ta med vattenttäta kläder
 • ta med vatten och någonting att äta
 • ha koll på hur lång tid vandringen tar, så ni är tillbaka innan mörkret faller

Tips på vandringsleder

Levada da Serra do Faial (lätt vandring)
En populär och enkel levadavandring norr om Funchal. Här växer liljekonvaljträd som blommar augusti till september och doftar ljuvligt. Här växer även eukalyptusträd, kamelia, rhododentron och Afrikas lilja i mängder. En skön och behaglig vandring på ca 5 km som tar drygt 1,5 timme.

Levada do Furado (Ribeiro Frio – Portela) (medelsvår vandring)
Levadan startar med en 1,5 km skön promenad i lummig grönska genom Lauri Silva (skog som finns med UNESCOs världsarvslista). I levadan simmar fiskar och det finns många vackra utsiktsplatser. Levadan är ibland mycket smal, brant och stenig. Det är ingen risk att gå vilse, om man bara följer vattnet. En vandring på ca 10 km som tar ungefär 3.5 timmar. Vi valde att gå fram och tillbaka på levadan, vilket tog ca 5 timmar.

Ponta de Sao Lourenco (för mycket vana vandrare)
Detta är ingen levadavandring, utan en vandring på Madeiras karga östspets. Här växer endast låga buskar och fikonkaktus, men vid klart väder bjuds man på en fantastisk utsikt. Går man hela turen, kommer man att stöta på branta, smala passager, som man ska ta sig förbi. Dock kan man när som helst vända och gå tillbaka till parkeringsplatsen (som man för övrigt ser nästan hela tiden).

Pico Ruivo (för mycket vana vandrare)
Pici Ruivo är Madeiras högsta topp på 1.862 m ö h. Från Pico do Arieiro kan man nå toppen genom en 10 km lång promenad. Området är otroligt mäktigt med moln som svävar över bergen. Är man det minsta höjdrädd, är detta inte en vandring att rekommendera. Det är också en mycket ansträngande vandring med stora höjdskillnader i den tunna luften. Varma kläder rekommenderas, då det ibland kan vara väldigt kallt och blåsigt.

Andra tips på vad man kan göra på Madeira

 • Provsmaka det berömda Maderiavinet
 • Besöka Funchals berömda, färgrika saluhall, där du hittar frukt, grönsaker, blommor och en fiskmarknad. En specialitet är den fula men ljuvligt goda djuphavsfisken Espada som lever på mellan 2.000 till 6.000 meters djup!
 • Besöka byn Camacha – korgflätarbyn
 • Besöka Botaniska trädgården norr om Funchal (ta kabinbanan upp och upplev Funchal från ovan)
 • Uppleva Cabo Girao (580 m ö h) – världens näst högsta kustklippa
 • Besöka byn Santana med sina små mysiga stråtakshus
 • Besöka Eira do Serrado med sin hänförade utsikt över Curral das Freiras – Nunnornas dal – bedårande vacker dal
 • Spela golf på någon av öns två fantastisk vackra golfbanor; Palheiro eller Club de Golf Santo de Serra

Länktips!
Läs mer om vandring på Madeira på Madeira-live.com.