Svampplockning för Nybörjare

Svampplockning är ett nöje som många ägnar sig åt under svampsäsongen. Det är ett enkelt sätt att komma närmare naturen och få frisk luft, samtidigt som du kan plocka hem delikatesser till matbordet! Vad är härligare än att kunna säga att ja, de där kantarellerna har jag plockat själv, visst smakar de bra?

 

Om Svampplockning

Svamplockning är ett intresse och en hobby som passar precis alla. Dock är det viktigt att vara lite eftertänksam och ha lite kött på benen innan man hugger in i skogens läckerheter. Om du är ute efter en speciell sorts svamp kan det till exempel vara klokt att kolla upp var denna växer innan du ger dig ut, då du kanske inte vill lufsa runt i skogen utan resultat, även om upplevelsen av naturen självklart också är en del av svampplockningen.

Olika svampar

Kantarellen är kanske den allra vanligaste svampen i tanken hos svampplockare. Kantarellen är en gul svamp av en lite mindre storlek. Den är mycket praktiskt då den håller sig fin länge i skogen och aldrig utsätts för skadedjur som larver. Hela svampen kan dessutom tas om hand och ätas upp i till exempel soppor eller stuvningar. Kantarellen går inte att förväxla med någon giftig svamp, men den går att förväxla med andra svampar som inte smakar så bra. Men om du bara lär dig skillnaden mellan svampar som har skivor och svampar som har åsar, som den riktiga kantarellen, är problemet ur världen. Utöver den vanliga gula kantarellen hör även trattkantarellen till en av Sveriges mest populära svampar. Denna plockas precis som kantarellen lite över allt i skogen och är god att ha i matlagningen. Bland de vanliga svamparna finns också soppar, dessa är dock väldigt utsatta för larver, så kolla att de är fräscha redan ute i skogen så att du inte släpar hem något du sedan bara måste slänga.

Giftiga svampar

Det är viktigt att du är säker på att svamparna du plockar inte är giftiga. Alla känner självklart till den giftiga flugsvampen, men det finns fler svampar än denna som kan vara förödande för en människa att få i sig. Om du känner dig osäker är det därför klokt att ta med en svampbok ut i skogen. Då kan du hela tiden checka i den om du blir osäker på svampens karaktär.

Vad ska man ta med sig?

Vad bör man då ha med sig ut i skogen när man ska ut på svampplockning? Först och främst så bör du ha på dig bekväma kläder och kanske stövlar om det är blött ute i skogen. Men utöver detta är en bra svampkniv bra att ha. En svampkniv är en kniv som är kombinerad med en lite borste, så att du kan borsta bort skräp från svampen. Om du inte har en svampkniv går en vanlig liten kniv och en pensel avsedd för till exempel bakning lika bra att använda. De plockade svamparna bör du sedan lägga i en medhavd korg eller papperspåse. Du ska inte lägga svampen i en plastpåse, då den då blir dålig jättefort.

Länktips!
www.naturplats.com kan du läsa deras utförliga nybörjarguide till svampplockning.