Hur fungerar en Whiskyprovning?

Tycker du om Whisky? Eller tycker du kanske att det är dags att börja göra det? Oavsett vilka motiv du har så är Whiskyprovning ett utmärkt sätt att utveckla sitt smaksinne och sina kunskaper om en av världen kändaste alkoholdrycker.

 

På en Whiskyprovning får du som provar testa olika sorters Whisky av olika karaktär. Genom att smaka på olika sorter kommer du med din guides hjälp lära dig skillnaden mellan dem. Ni kan till exempel reda ut vilken skillnad det egentligen är på Whisky som är från Irland och Whisky som är från USA, eller något annat land.

Lär dig mer om Whisky

Whiskyprovningen brukar dessutom erbjuda en lärorik vandring tillbaka i Whiskyns historia. Denna historia är väldigt spännande och sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden, kanske får du kanske här reda på varför Whiskyn ibland går under namnet ”livet vatten”. Att kombinera avsmakningen och historian gör att provningen blir fulländad och du som provar går därifrån med nya insikter och utvecklade smaklökar.

Men självklart får du också lära dig om hur Whiskyn tillverkas och vilka faktorer som påverkar dess smak. Den som håller i Whiskyprovningen brukar ofta gå igenom såväl destilleringsprocessen som vad begreppen single och blended står för i Whiskysammanhang. Ofta får du även lära dig andra begrepp som gör det enklare att förstå och uppleva skillnaden mellan olika sorters Whisky.

Anordna en Whiskyprovning

Att gå på Whiskyprovning är en upplevelse för flera sinnen och ofta går det att välja mellan att ha provningen i grupp med andra, eller för ett lite mindre privat sällskap. Men självklart kan du också hålla i en Whiskyprovning hemma, för dig, dina vänner och kanske familj. Det är ett jättebra sätt att förena nya upplevelser med umgänge. Om du ska ha en Whiskyprovning själv är det bra att kolla upp vilka Whiskysorter som är värda att testa för just era ambitioner med provningen. Om du själv tänkt leda provningen kan det självklart också vara bra att ta reda på bakgrundsinformation så att du kan informera dem som är med och provar om Whiskyn, dess tillredningssätt och historia.

Vad ska man tänka på?

Innan du ska gå på Whiskyprovning, eller hålla i en själv, finns det självklart saker som är viktiga att tänka på. Oavsett vart du ska på provningen kan det till exempel vara klokt att minimera doften du själv bär, så som parfym, för att låta Whiskyns egna dofter komma fram i så hög grad som möjligt. Om du håller i en Whiskyprovning själv är det dessutom viktigt att tänka på att vara väl förberedd med många glas, samt att vara väl förberedd så att du kan informera dina gäster om skillnaderna mellan de olika Whiskysorterna.

Länktips!
Systembolaget erbjuder dryckesprovingar på ett flertal orter i Sverige. Läs mer här: www.systembolaget.se/Tjanster/Dryckesprovningar