Hur fungerar en Vinprovning?

Tycker du att vin är något av det allra bästa som finns, eller vill du bara lära dig mer om drycken? I så fall är kanske en vinprovning något för dig. På en vinprovning får du lära dig mer om olika viner och utveckla ditt smak och luktsinne för dessa.

 

Vad är en Vinprovning?

Vinprovningar anordnas på många platser runt om i Sverige, men också på andra platser i världen. Gemensamt för dem är alla är hur de går till, då tillvägagångssättet ofta är liknande på alla ställen. Hela vinprovningen går egentligen ut på att stanna upp och granska drycken, vinet, lite närmare. Hur smakar det och hur doftar det? Alltså, hur påverkar det våra sinnen. Men med i bedömningen måste också eftersmaken få komma in och kanske hur vinet ser ut för ögat. Att gå på en vinprovning är ett enkelt sätt att utveckla sitt eget smaksinne och tycke för vin och därmed en chans att uppskatta drycken ytterligare.

Lär dig mer om Vinet

På en vinprovning får du utöver att lära dig att granska hur vinet känns för dina sinnen även lära dig om vinets historia och kultur. Hur just denna historia ser ut kan självklart variera beroende på vilken typ av vin ni testar, i och med att historia och kultur skiljer sig mellan olika regioner och typer av viner. Man brukar ibland säga att vinprovning är en utveckling och utmaning för både sinnet och intellektet, det beror på det faktum att vin har just så mycket historia och kultur i ryggen, men självklart också geografi, odlingsteknik och botanik att lära om. Eftersom alla viner sedan på något sätt är olika, finns det alltid något nytt att lära.

Hur går det till?

På en vinprovning får du lära dig om hur du luktar på vinet, hur du granskar dess färg samt hur du identifierar olika smaktoner. Du får självklart också lära dig om hur olika druvor och lagringar påverkar vinet och om hur olika regioner sätter olika prägel på drycken. På en del provningar provar man också på att göra så kallade blind tester och tester med slutna ögon, för att så mycket som möjligt av uppmärksamheten ska läggas på vinets smak och doft och inte på flaskans utformning. Innan du går på en vinprovning är det viktigt att du inte har någon dominerande doft eller smak på eller kring dig som förstör vinets intryck. Det kan därför vara bra att till exempel inte äta stark mat innan eller bära starka och dominerande parfymer.

Anordna egen vinprovning

Vill du anordna en vinprovning själv för dina vänner och bekanta? Gör det då! Att ha en vinprovning själv är minst lika lärorikt som att gå på en anordnad, det är dessutom väldigt socialt och troligen mycket uppskattat av dina vänner och bekanta. För att ni ska kunna lära er så mycket som möjligt kan du innan vinprovningen läsa på speciellt om de vinerna som ni ska testa. Då kan du informera dina gäster om vinets historia och karaktär och därmed blir vinprovningen ännu lite djupare. Vill du ha en speciell guide att följa finns det vägledning för vinprovning både i böcker och tidningar och på internet.

Länktips!
Systembolaget erbjuder dryckesprovingar på ett flertal orter i Sverige. Läs mer här: www.systembolaget.se/Tjanster/Dryckesprovningar