Hur fungerar en Chokladprovning?

Älskar du choklad och vill utveckla dina chokladsinnen och kunskaper om just choklad? Då är chokladprovning kanske något för dig! Chokladprovning har blivit allt mer populärt och finns därmed att tillgå på flera platser i landet.

 

Hur går det till?

En chokladprovning kan gå till på flera olika sätt, beroende på var du gör den. Den kan vara inriktad på olika sorters choklad och innehålla olika sorts information. På många ställen kan du dessutom välja mellan att göra chokladprovningen i grupp med andra, eller i ett eget slutet sällskap. Gemensamt för dem flesta är dock att du som chokladprovare får prova på riktigt fin choklad och utmana dina smaklökar. Ibland kan chokladprovningen även innehålla provsmakning och kunskap om drycker som passar till choklad. I samband med provningen brukar du som provar få fylla i ett formulär, för att sedan kunna utvärdera vad som skilde de olika chokladsorterna åt.

Lär dig mer om choklad

Ofta brukar den som går på chokladprovning också få lära sig om en del av all historia som finns bakom choklad, samt om hur kakaobönan odlas och hur man sedan framställer choklad ur denna. På många chokladprovningar tas också chokladens positiva effekt på hälsan upp. Att prova choklad kan ge en ”aha”- upplevelse, då du kommer märka och lära dig om vilka skilda smaker olika sorters choklad har. Smaken kan skilja sig på grund av flera faktorer, det kan bero på bönan, på odlingsplatsen och på kakaohalten, men självklart också på hur chokladen har framställts och vilka mer ingredienser som har använts.

Anordna en egen chokladprovning

Om du inte vill gå på en organiserad chokladprovning, kan du lika väl ha en hemma själv! Det är ett utmärkt sätt att göra något nytt på, kanske tillsammans med några vänner och bekanta, eller bara med familjen. Det fina med att ha chokladprovningen hemma är att du själv bestämmer! Inför en chokladprovning hemma finns det flera olika sorters kit att köpa. I ett sådant kit ingår ofta ett protokoll, där du under chokladprovningen för in noteringar. Själva chokladen i paketen kan sedan variera beroende på vad du själv känner för. Ofta finns det även guider att beställa, som hjälper dig att matcha chokladen med just det du vill. Kanske vill du veta vilket vin som passar bäst till, eller vilket kaffe du ska föredra.

Vad ska man tänka på?

Innan man ska på chokladprovning finns det en del saker som det kan vara bra att tänka på. Du bör exempelvis försöka undvika att använda stark parfym eller något annat som doftar starkt när du ska på chokladprovning. Det beror på att starka dofter kan distrahera luktsinnet när du och de andra som prövar med dig, ska dofta på chokladen. Luktsinnet är nämligen en del av den slutliga upplevelsen av chokladen!

Länktips!
Chokladfabriken i Stockholm erbjuder chokladprovning där man även får se lite verktyg och maskiner som används vid pralintillverkning. Läs mer här: www.chokladfabriken.com/chokladprovning