Cykla i Toscana’s vackra natur

Toscana har allt man kan begära; den mycket välsmakande maten, utsökta viner såsom Chianti, Brunello etc. konsten, praktfulla historiska byggnader överallt och ett av världens vackraste landskap.

På cykel kommer du nära den fantastiska naturen med sina böljande kullar, olivlundar, vingårdar, rader av cypresser, gamla vackra stenhus, slott, medeltida arkitektur och vyer som får dig att tappa andan.

Utmanade cykling

Det finns gott om fina asfalterade vägar med liten trafik som är perfekta för cykling. För att klara uppförsbackarna som ofta kan vara både långa och sega, krävs bra kondition och många mil i benen. Men vilken skön känsla det är när man har kommit upp på toppen och får belöningen med den fantastiska utsikten. Dessutom har man framför sig en underbar utförslöpa – ta det bara försiktigt för det kan lätt gå alltför fort nerför!

Att cykla i Italien är nästan som en nationalsport och ni kommer inte att vara de enda cyklisterna på vägarna. Här uppmuntrar man varandra med glada tillrop, och hjälper varandra om kedjan har hoppat av eller har några andra problem.Överallt efter vägarna passerar man mysiga restauranger och kaféer.

Var ska man cykla?

Vackra cykelområden finns det överallt men några förslag är området runt byn Vescovado nära Siena, Chianti Classicos vindistrikt mellan Florens och Siena, Val d`Orcia, städerna Radda in Chianti, Montalcino, Montepulciano, Lucca, Pienza, San Gimignano m.m.

Om du mot förmodan inte har fått upp värmen i kroppen efter cykelturen, kan du ta dig till Saturnia och ta ett bad i det svavelhaltiga termalvattnet på ca 37º C.

Övriga nöjen i Toscana

Efter att ha ställt cykeln åt sidan finns det förstås mycket annat som man bör göra när man är i Toscana. Utforska de charmiga byarna som finns överallt, deltaga i vinprovningar och smaka av det toscanska köket.

Det finns mängder av färdiga cykelpaket på internet, men man också göra resan på egen hand. Agriturismo Toscana är ett mycket bra alternativ för boendet. Här kan man få bo i ett restaurerat slott, bondgård eller kloster bland vingårdar och olivlundar.

Om du cyklar på egen hand, kom ihåg

  • 21 växlad cykel med handbroms
  • väska bak för bl a ombyte
  • cykellås
  • reparationsväska
  • hjälm
  • vattenflaskor
  • cykelhandskar
  • cykelsadel och cykelbyxor

Bästa tid för cykling i Toscana är mars – juni och september – oktober. Juli och augusti är mycket varma månader.

Länktips!
Läs mer om att cykla i Italien på Italienska Statens Turistbyrå.