Cykla Sverigeleden och upptäck Sverige

Tycker du om att motionera och vill gärna uppleva spännande saker samtidigt som du gör detta? Varför inte ta och ge dig ut på en cykeltur efter Sverigeleden? Utmed Sverigeleden finns det mycket att upptäcka och se, samtidigt som du får motion!

Vad är Sverigeleden?

Sverigeleden är Sveriges längsta cykelled och går upp till hela 9 500 kilometer. Utmed denna led får du upplev mycket utav den härliga naturskönhet som finns i Sverige, med varierande landskap, djupa skogar, vackra ängar och svalkande vattendrag. Leden går till största del genom öppna kulturbyggen, vilket gör att du dessutom ofta har närhet till stora sevärdheter.

Men i och med att leden är så omfattande och sträcker sig över hela Sverige så får du som vill ut och upptäcka ofta begränsa dig och välja en del av Sverige i taget. Kartorna över Sverigeleden är också uppdelade i olika distrikt, eftersom en hel karta skulle bli väldigt otymplig. Du kan därför lätt välja om du vill cykla i södra, norra, eller mellersta delen av Sverige. Beroende på vart du cyklar finns självklart olika intressanta stopp att göra. I södra Sverige kanske det är spännande att stanna i Malmö eller Lund och kolla på arkitektur, eller varför inte stanna i en mysig skånsk by? Mellersta Sverige bjuder på Sundsvall och världens nordligaste riktiga stenstad, höga kusten med härliga badmöjligheter och häftig natur. Norra Sverige bjuder på en väl bevarad kultur och miljö, med härlig närhet till naturen.

Förberedelser

När du ska ge dig ut och cykla ut med Sverigeleden bör du innan du ger dig iväg självklart förbereda dig. Du måste se till att cykeln är i bra skick, samt packa ner det du behöver. Ska du cykla och bo på hotell eller ska du tälta? Kanske bör du i förväg lägga upp vilka sträckor du ska cykla vilka dagar. Att ta med utrustning som cykelhjälm och reflexväst är inte heller helt fel, då de ökar säkerheten. När du packar kan det vara smart att göra det i cykelväskor. Då slipper du har så mycket packning på ryggen och skonar därmed axlarna. Att ha med ett första hjälpen kit för både dig och din cykel är också smart om något skulle inträffa under cykelturens gång. Om du vill kan du självklart ge dig ut på dagsutflyter ut med cykelleden också, kanske finns det något härligt mål i närheten av din stad som du kan besöka!

Länktips!
Du hitta kartor och kan läsa mer om Sverigeleden på Svenska Cykelsällskapets hemsida!